Kot je pojasnil odvetnik, bo zadolžen za koordiniranje Assangeove obrambe v državah, v katerih so bili proti njemu sproženi sodni postopki, med drugim v Veliki Britaniji, ZDA, na Švedskem, v Ekvadorju in Avstraliji.

Garzon je ocenil, da gre pri preiskavah proti Assangeu za "nekakšno preganjanje" zaradi njegove vloge pri ustanovitvi WikiLeaksa in razkritju politično spornih praks preko te spletne strani. "Obtožbe proti Assangeu v državah, kot je Švedska, so nekonsistentne in za njimi se skriva nekaj drugega," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Kot je še pojasnil, si bo prizadeval pokazati, kako so "skrivni ameriški procesi proti Assangeu in WikiLeaksu ogrozili in okužili druge sodne procese".

Odvetnik se je s svojim novim klientom sestal na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Assange se je tja zatekel, medtem ko skuša pridobiti politični azil v Ekvadorju, s katerim bi se izognil izročitvi Švedski, kjer ga želijo zaslišati v zvezi z obtožbami o spolnih napadih.

Assange se boji, da ga bo Švedska izročila naprej ZDA, kjer mu grozijo obtožbe zaradi vohunjenja, saj je WikiLeaks objavil številne tajne ameriške diplomatske dokumente, med drugim o vojnah v Iraku in Afganistanu.

Garzon je pozornost mednarodne javnosti vzbudil leta 1998, ko je za nekdanjega čilskega diktatorja Pinocheta izdal zaporni nalog zaradi njegovih zločinov proti španskim državljanom. Njegovo zahtevo po izročitvi Pinocheta Španiji so naknadno zavrnili.