"Da bi postali prava demokratična zveza z duhom zveze, enakopravnih pravic in vzajemnega spoštovanja, pozivam vse člane parlamenta, naj razpravljajo o sprejetju zakonov, potrebnih za enakopravne pravice vseh narodnosti," je dejala Suu Kyijeva.

Poudarila je, da je za zaščito pravic manjšin potrebna več kot le ohranitev jezikov in kulture, pri čemer je opozorila, da je revščina v manjšinskih skupnostih nadpovprečna. "Poleg tega plamen vojne še ni povsem pogašen," je dejala.

Nobelova nagrajenka za mir, ki je bila v času vojaške hunte dolga leta v hišnem priporu, je bila aprila izvoljena v parlament, njen vstop v dnevno politiko pa je eden najvidnejših znakov sprememb pod reformistično vlado, ki je oblast prevzela lani.

Vlada predsednika Thein Seina je izvedla vrsto korenitih reform in je med drugim izpustila več sto političnih zapornikom, liberalizirala gospodarstvo in sklenila premirje z več oboroženimi uporniškimi skupinami.

V Mjanmaru že vse od razglasitve neodvisnosti leta 1948 potekajo boji med manjšinskimi uporniškimi skupinami in vladnimi silami. Slabo luč na mirovna prizadevanja vlade mečejo spopadi, ki še vedno potekajo v severni zvezni državi Kachin. V zahodni državi Rakhine pa je bilo nedavno v spopadih med pripadniki istoimenske budistične skupnosti in muslimanske manjšine Rohingya ubitih nekaj deset ljudi.