Tudi Basescu je v ponedeljek zvečer za bolgarsko televizijo B1TV dejal, da "obstaja preveč elementov, ki kažejo na odločitev USL o volilni prevari". "Povsem verjetno je, da se niti sam ne bom udeležil referenduma," je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Ne bo več možno nadzorovati, kolikokrat je kdo glasoval

Desnosredinski PDL opozarja, da na tokratnem referendumu ne bodo več beležili volivcev, ki bodo glasovali zunaj kraja stalnega bivališča. To pomeni, da ne bo več možno nadzorovati, kolikokrat je kdo glasoval. Največja opozicijska stranka je kritična tudi do odločitve USL, da zaradi časa dopustov vzpostavi dodatna in mobilna volišča ob črnomorski obali, državljane pa naj bi k prihodu na volišča spodbudili tudi s tombolo in drugimi prireditvami.

Parlament v Bukarešti je 6. julija na predlog vladne koalicije podprl odstavitev Basescuja, ki mu očitajo hude kršitve ustave. Končno besedo glede njegove odstavitve imajo v skladu z romunsko zakonodajo volivci na referendumu, ki bo potekal v nedeljo. Romunsko ustavno sodišče je kljub nasprotovanju USL nedavno odločilo, da je za veljavnost referenduma o odstavitvi potrebna najmanj 50-odstotna udeležba.

Koalicija je nato sprejela vrsto ukrepov, s katerimi naj bi zagotovili kar najvišjo udeležbo na referendumu. Tako so z nujno uredbo za štiri ure podaljšali odprtje volišč, povečali so tudi število volišč v tujini.

V primeru neveljavnosti referenduma Basescu ne bo odstavljen

Po poročanju medijev je sporna tudi nedavna sprememba zakonodaje, po kateri v primeru neveljavnosti referenduma o morebitnih nadaljnjih postopkih odloča parlament in ne več ustavno sodišče kot doslej. V primeru neveljavnosti referenduma Basescu ne bo odstavljen.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave naj bi za odstavitev Basescuja v nedeljo glasovali dve tretjini Romunov. Politični nasprotnik predsednika, premier Victor Ponta, pa trdi, da se želi Basescuja "znebiti" celo 80 odstotkov državljanov, še poroča APA.

O odstavitvi Basescuja bodo Romuni tokrat odločali že drugič. Prvič se je to zgodilo leta 2007, ko je Basescu s skoraj 75-odstotno podporo volivcev "preživel" glasovanje na referendumu. Vendar pa je njegova priljubljenost med Romuni v zadnjih dveh letih močno upadla.