Njegovi romani so bili uspešnice, prodajali so se tudi v več sto tisoč izvodih. Za svoja dela je večkrat prejel nagrade, krajši čas je bil tudi sekretar Nemške zveze pisateljev. Vendar se ga je držal tudi sloves neprilagojenega umetnika, ki si je predvsem želel miru in samote. Zaradi sporov z oblastmi nekatera njegova dela niso izšla takoj ali so jih namenoma tiskali v manjši nakladi. Tudi po padcu berlinskega zidu leta 1989 je ostal priljubljen in zelo bran pisec.

Zdaj so prišli na dan nekateri njegovi osebni zapiski in pisma. Tudi na podlagi njih je njegovo življenje zelo temeljito proučila zgodovinarka Annette Leo, ki je med drugim zdaj razkrila, da je v času NDR lagal o tem, kaj je počel med drugo svetovno vojno. Tako med drugim ni res, da bi bil navaden vojak in da je proti koncu vojne dezertiral, kot je veljalo v njegovi uradni biografiji v času NDR.

V resnici je bil kot prostovoljec član SS policijskega gorskega bataljona, ki je deloval tudi v Sloveniji. Med drugim je bil odgovoren za pisanje poročil. Iz Slovenije je, kot piše tednik Der Spiegel, poslal o boju proti partizanom naslednje poročilo v Nemčijo: "Zajete smo postrelili. Vaščani so podpirali te tako imenovane borce za svobodo. Policija je za povračilo požgala cele vasi." V nekem zasebnem pismu, ki ga citira Annette Leo, pa je po pisanju dnevnika Die Welt o napadu na neko slovensko vas zapisal: "Treba je bilo uporabiti topništvo, sicer vasi ne bi mogli zavzeti. Morali smo se umakniti. Naslednji dan smo vas končno zavzeli in jo požgali." Kot piše avtorica njegove biografije, se je "s požigom povsem identificiral". Ni pa dokazov, da bi se Strittmatter kasneje osebno udeležil streljanja vseh prebivalcev vasi, starejših od 15 let, o čemer tudi piše. Vsekakor pa je bil vsaj očividec tega početja.

Najbrž je šlo za napad na Dražgoše januarja 1942, ki se ga je udeležil tudi 325. policijski gorski bataljon, katerega član je bil Strittmatter. Zanimivo je, da je bil tudi eden največjih zahodnonemških pisateljev Günther Grass član SS enot, kar je pred nekaj leti javno priznal.