Mursi je obljubil, da bo za premiera, ki bo vodil vlado narodne enotnosti, izbral nekoga, ki ne prihaja iz vrst njegove Muslimanske bratovščine, in to je tudi storil. Mursijev tiskovni predstavnik Jaser Ali je Kandila označil za domoljubnega in neodvisnega človeka, odločitev zanj pa je padla po tehtnem premisleku.

Kandil je napovedal, da bo sestavil tehnokratsko vlado in da imenovanja v njegov kabinet ne bodo odvisna od politične usmeritve. "Pri izbiri ministrov bodo štele sposobnosti," je zagotovil.

Ob tem je državljane in vse politične sile pozval, naj podprejo vlado pri težkih nalogah, ki jo čakajo. "Potruditi se moramo na vso moč, da bi dosegli cilje revolucije," je poudari.

Vojska, ki je prevzela oblast lani po strmoglavljenju dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka, ima še vedno v rokah nadzor nad dobršnim delom egiptovske politike, zato zaenkrat ni jasno, kakšne bodo pristojnosti novega premiera, piše ameriška tiskovna agencija AP.

Odprto ostaja vprašanje, ali bosta Mursi in novi premier lahko imenovala ključne ministre, pristojne za zunanje zadeve, proračun in varnostne sile. Vojska je že napovedala, da vlada ne bo mogla imenovati obrambnega ministra.

Kandil je danes dejal, da je Mursi v stiku z vojaškim svetom glede imenovanja novega obrambnega ministra.

50-letni Kandil je bil v dosedanji vladi minister za vodne vire in namakanje. Magistriral in doktoriral je na univerzi v Severni Karolini, nato pa je delal v Afriški razvojni banki.