Napadi so se zgodili ravno ob začetku muslimanskega svetega mesca ramadan. Napade so že obsodile ZDA in jih označile za strahopetne. "Napadi na civiliste so vedno strahopetni. Še posebej so obsojanja vredni med svetim mesecem ramadan," je dejala predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Victoria Nuland.

Bela hiša vztraja, da čeprav Irak ostaja nemirna država, razmere niso tako slabe, kot so bile pred ameriškim vojaškim posredovanjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V najbolj smrtonosnem napadu v mestu Tadži, kjer je eksplozijam bomb ob cesti sledila še razstrelitev samomorilskega napadalca, je umrlo najmanj 42 ljudi, 40 pa je bilo ranjenih. V eksplozijah je bila popolnoma uničena vrsta hiš. V eksploziji avtomobila bombe v bagdadski četrti Sadr City je umrlo 12 ljudi, 33 je bilo ranjenih.

Odgovornosti za napade ni prevzel še nihče. Je pa skupina Islamska država Irak, ki je povezana z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida, pred dnevi že opozorila, da želi znova prevzeti ozemlje v državi.

Ponedeljek je bil najbolj smrtonosen dan v Iraku po 8. decembru 2009. Takrat je v nasilju umrlo 127 ljudi.