Te spremembe so pogoj za izvolitev nove srbske vlade. Kot je po današnji izvolitvi dejal Stefanović, bo v četrtek ali petek sledila posebna seja, na kateri bodo poslanci glasovali o novi vladi. Da bo nova vlada izvoljena v četrtek ali petek, pričakuje tudi mandatar Ivica Dačić, ki prihaja iz vrst socialistov (SPS).

Stefanović je danes še povedal, da bo položaj opravljal v interesu vseh državljanov in da ne bo "strankarski predsednik". Po lastnih besedah si je zastavil tri cilje - krepitev nadzora in nadzorne vloge skupščine nad delom vlade, njeno dodatno odpiranje javnosti in krepitev pravic vseh poslanskih skupin, poročata srbski tiskovni agenciji Tanjug in Beta.

Zanj glasovalo 142, proti jih je bilo 48

Novi predsednik skupščine je sicer eden od ustanoviteljev leta 2008 oblikovane SNS, podpredsednik njenega glavnega odbora ter predsednik beograjskega odbora SNS. Izmed 205 navzočih poslancev je danes zanj glasovalo 142, proti jih je bilo 48, 15 pa se jih je vzdržalo.

Stefanović je bil član Srbske radikalne stranke (SRS) haaškega obtoženca Vojislava Šešlja, ki jo je po razkolu v stranki skupaj s sedanjim srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem zapustil in bil leta 2008 eden od ustanoviteljev bolj proevropske SNS.

Po poročanju srbskih medijev, ki jih povzema avstrijska tiskovna agencija APA, je sicer svojo politično kariero začel konec 90. let minulega stoletja v stranki JUL Mirjane Marković, soproge umrlega nekdanjega jugoslovanskega predsednika in haaškega obtoženca Slobodana Miloševića.

V skupščino je Stefanović, po izobrazbi ekonomist, prvič vstopil po volitvah leta 2007, ko je bil predsednik odbora za trgovino in turizem. Sicer pa je delal v več zasebnih podjetjih.

Srbski poslanci danes odločajo še o petih podpredsednikih parlamenta, v torek popoldne pa bodo nato na svoji tretji izredni seji razpravljali o spremembah zakona o vladi.

Na mizi že imajo predlog, ki po novem predvideva 17 ministrstev. Glavni stranki nove srbske vladne koalicije, SNS in SPS, sta na nedeljskih sestankih v Beogradu že določili svoje ministrske kandidate.

Med novimi ministrstvi pa na primer ni ministrstva za Kosovo, temveč naj bi to poslej pokrivala posebna služba, izhaja iz danes objavljenega predloga sprememb zakona o vladi. To je v nacionalistični Demokratski stranki Srbije (DSS) že povzročilo negodovanje, saj so v tej stranki mnenja, da mora tudi nova vlada nujno imeti ministrstvo za Kosovo.

Kandidat za vodjo nove službe za Kosovo Aleksandar Vulin pa je danes že zagotovil, da bo imela ta služba enaka pooblastila kot ministrstvo in se tako ne bo razlikovala od dosedanjega resorja.