Trojico so po poročanju časnika zaslišali tako vatikanski organi pregona kot trojica kardinalov pod vodstvom Juliana Herranza Casada, ki jih je papež zadolžil za preiskavo uhajanja zaupnih dokumentov.

Vse tri so že umaknili z njihovih položajev in iz neposredne papeževe bližine. Stampa tako ne bo več skrbela za papeževa pisma in knjige, sicer dogovorjeni sestanek papež s Clemensom pa so odpovedali.

Podrobnosti iz zaslišanj niso znane, v časniku pa ugibajo, da je trojica papeževega majardoma Paola Gabrieleja v predajo tajnih papeževih dokumentov prepričala iz želje škodovati vatikanskemu državnemu sekretarju Tarcisiju Bertoneju, ki naj bi imel v Vatikanu preveč vpliva.

Gabrieleja, ki so ga maja ujeli s papeževimi zaupnimi dokumenti, so sicer v soboto izpustili iz zapora v hišni pripor, kjer bo ostal do odločitve sodišča, ali mu bodo sodili. Odločitev naj bi bila znana v začetku avgusta.

Zaupni dokumenti so v italijanske medije začeli prihajati januarja, kar je močno razjezilo in osramotilo Sveti sedež. Nekateri izmed dokumentov se ukvarjajo z navedbami o korupciji znotraj Vatikana, predvsem pa z dejavnostmi vatikanske banke in vatikanskega državnega tajnika, kardinala Bertoneja.

Ob izbruhu afere so sicer v Vatikanu poudarjali, da v uhajanje dokumentov kardinali niso vpleteni, ampak da je Gabriele deloval samostojno. Ker Gabriele velja za zvestega papežu, se je tako v javnosti ugibalo, ali ni zgolj žrtveno jagnje v boju za oblast znotraj vatikanske hierarhije.