Hkrati je Arabska liga, katere predstavniki so se zbrali v katarski prestolnici Doha, pripadnike uporniške Svobodne sirske vojske pozvala, naj sestavijo prehodno vlado narodne enotnosti. Kot je še sporočil al Tani, bo liga za pomoč sirskim beguncem namenila 100 milijonov dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah katarskega premiera bi se moral posrednik ZN in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan v prihodnje osredotočiti predvsem na prenos oblasti v Damasku.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Arabska liga pozvala tudi k izrednemu zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov o "varovanih območjih" in "človekoljubnih koridorjih" za Sirijo.

Tiskovni predstavnik sirskega zunanjega ministrstva Džihad Makdisi je kasneje na novinarski konferenci v Damasku zavrnil poziv Arabske lige k odstopu sirskega predsednika. "Žal nam je, da se je Arabska liga v zvezi s kakšno svojo članico spustila na tako nizko raven. Odločitev zadeva izključno sirski narod, ki je edini gospodar usode svojih vlad," je še dejal Makdisi.

Dodal je, da če bi bile arabske države, ki so se zbrale v Dohi, iskrene v svoji nameri o zaustavitvi prelivanja krvi, bi prenehale z dobavo orožja. "Ustavile bi svojo hujskanje in propagando. Vse njihove izjave so hinavske."

Spopadi v Siriji pa se nadaljujejo. Vladne sile so v nedeljo znova napadle uporniške sile v Damasku in Alepu, čeprav je Sirska osvobodilna vojska v nedeljo zatrjevala, da se al Asadov režim "ruši".