Predstavnik sirskega zunanjega ministrstva Džihat Makdisi je poudaril, da je vse kemično oziroma biološko orožje varno spravljeno v prostorih oboroženih sil. "Na ministrstvu želimo ponovno potrditi stališče Sirije, da ne bomo nikoli uporabili nobenega kemičnega ali biološkega orožja. Ponavljam, to ne bo nikoli uporabljeno med krizo v Siriji, ne glede na razvoj dogodkov," je povedal Makdisi.

Sirija prvič priznala, da poseduje nekonvencionalna orožja

Ob tem pa je pomenljivo vendarle dodal: "Ta orožja so sirske vojaške sile zavarovale in jih ne bodo nikoli uporabile - razen v primeru zunanje agresije." To je prvič, da je Sirija priznala, da poseduje nekonvencionalna orožja. Država ni podpisnica konvencije o kemičnem orožju iz 1992, ki prepoveduje uporabo, proizvodnjo in kopičenje le-tega.

Makdisi je spomnil še na možnost, da bi "teroristične skupine" dobile biološko orožje od zunanjih sil. "To bi lahko uporabili v kakšni vasi - bog ne daj - in potem bi obtožili sirske sile," napoveduje Makdisi.

Zagotovil je, da se varnost v Damasku, kjer se Asadove sile že več kot teden dni spopadajo z uporniki, izboljšuje. V nekaj dneh se bo vrnilo v normalno stanje, je prepričan.

Makdisi je tudi obsodil pozive zunanjih ministrov Arabske lige, naj Asad odstopi. Označil jih je kot "očitno vmešavanje" v sirske notranje zadeve.

ZDA: "Niti pomisliti ne bi smeli na uporabo kemičnega orožja"

ZDA so se na Makdisijev namig, da bi lahko Sirija kemično orožje uporabila v primeru napada iz tujine, odzvale s svarilom, naj Damask niti ne pomisli na uporabo tega orožja. "Niti pomisliti ne bi smeli na uporabo kemičnega orožja," je dejal tiskovni predstavnik Pentagona George Little in dodal, da je že samo nakazovanje možnosti za uporabo tega orožja povsem nesprejemljivo.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je podobno ocenil, da bi bilo povsem nesprejemljivo, če bi kdorkoli v Siriji razmišljal o uporabi orožja za množično uničenje, kakršno je kemično orožje. Mednarodno skupnost je pozval, naj to dimenzijo pozorno spremlja, da se niti slučajno ne bi kaj dejansko zgodilo.

Včeraj je sicer Izrael izrazil zaskrbljenost, da bi sirski arzenal kemičnega orožja prišel v roke radikalnih islamističnih skupin, kot so na primer libanonski šiiti ali gibanje Hezbolah.

Hague svari pred humanitarno katastrofo

Več kot sto tisoč sirskih beguncev je že zbežalo iz države. Zatekli so se v Turčijo, Libanon, Jordanijo in Irak. Po predvidevanjih naj bi državo zapustilo še dodatnih 600.000 Sircev. Na val beguncev se že pripravljajo tudi v Evropski uniji, poroča nemški Spiegel.

Britanski zunanji minister William Hague je danes že opozoril na humanitarno katastrofo, ki bi lahko prizadela regijo. Pozval je k zbiranju humanitarne pomoči za begunce.

Mnoge države, tudi Evropska unija, se pripravljajo tudi na evakuacije svojih državljanov iz nemirne Sirije. V njej se ta trenutek nahaja okoli 200 tisoč tujih državljanov. Po doslej znanih podatkih MZZ  Slovencev v Siriji ni.

Izgredi v sirskem begunskem taborišču v Turčiji

V včerajšnjih izgredih v sirskem begunskem taborišču v Turčiji so bili poškodovani štirje sirski begunci in štirje pripadniki turških varnostnih sil.

Spopadi so izbruhnili, ko je v taborišče prispela skupina približno 1500 beguncev turških korenin, ki so živeli v Siriji. Televizijski posnetki so prikazovali oborožene sile, kako so vstopale v taborišče, pa tudi policiste, ki so streljali v zrak, da bi prekinili pretepe.

Napetosti v turških taboriščih se počasi večajo, skorajda skladno z vročinskim valom, ki je zajel jugovzhod Turčije. Temperature so se namreč povzpele prek 40 stopinj Celzija. V Turčijo se je sicer zateklo prek 43 tisoč Sircev, ki se pritožujejo nad razmerami v taboriščih, vključno s pomanjkanjem hrane.

V nekem drugem taborišču, južno od mesta Kilis, je morala policija uporabiti solzivec, da bi razgnala skupino jeznih beguncev, ki so protestirali zaradi pomanjkanja hrane in vode ter kamenjali policiste.

Predeli Damaska ponovno v rokah sirske vojske

Silam sirskega predsednika Bašarja al Asada je po tednu dni silovitih spopadov uspelo ponovno osvojiti nekatere predele sirske prestolnice Damask. Četrti Al Mesa in Burse sta tako ponovno pod nadzorom sirske vojske, sirski uporniki pa so se odločili za "taktičen umik", je danes povedal sirski aktivist Hajtam al Abdulah.

V današnjih spopadih je sicer po poročanju nemške tiskovne agencije dpa umrlo okoli 30 ljudi, med njimi tudi civilisti. Prebivalci Damaska so sporočili, da so četrt Mazeh v zgodnjih jutranjih urah pretresali streljanje in eksplozije.

Opozicijski Sirski narodni svet pa je ocenil, da so siloviti spopadi po vsej državi dokaz, da je opozicija "pred vrati zmage".

"To, kar se dogaja v Damasku in Alepu ter ostalih mestih, je ključnega pomena za novo zgodovino naše države in regije," je ocenil tiskovni predstavnik sveta George Sabra. Sirski narod je pozval, naj podpre upornike in tako "pospeši novo rojstvo naroda po padcu tiranije", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice je od začetka upora proti al Asadovem režimu marca lani umrlo že več kot 19.000 ljudi.