Posebna 4900-članska skupščina v sestavi poslancev zveznega in parlamentov zveznih držav je predsednika volila v četrtek. Novoizvoljeni predsednik bo nasledil Prathibo Patil, ki se ni potegovala za nov petletni mandat.

76-letni Mukherjee, ki bi lahko po ocenah poznavalcev za razliko od zadržane Patilove sicer večinoma reprezentativnemu položaju podelil kar nekaj vpliva, je zaradi predsedniške kandidature konec junija odstopil s položaja finančnega ministra.

Mukherjee je že skoraj 40 let ključen člen indijske politike. Leta 1973 je bil pod nekdanjo premierko Indiro Gandhi namestnik ministra za industrijo in je veljal za njenega ljubljenca, kasneje pa je med drugim poleg finančnega vodil tudi zunanje in obrambno ministrstvo.

Vmes je bil sicer nekaj let zaradi incidenta po umoru Gandhijeve v politični osami. Zahteval naj bi namreč, da položaj premiera po umoru legendarne predsednice vlade prevzame on in ne njen sin Rajiv. Zaradi tega se domnevno kljub eni vodilnih vlog v stranki nikoli ni uspel povzpeti na premierski stolček.

V Indiji je Mukherjee cenjen tudi izven strankarskih okvirjev in velja za "gasilca" političnih sporov. Revija Euro Money pa ga je leta 1984 označila za najboljšega finančnega ministra na svetu.

Novi predsednik bo položaj po napovedih uradno prevzel 25. julija.