Kot je dejal Erjavec, obstaja realna možnost, da Slovenija ne bo ratificirala pogodbe med Hrvaško in EU, če Zagreb vprašanja LB ne bo hotel urejati v okviru pogajanj o nasledstvu bivše države.

Zagrebški časnik spomni, da so za Ljubljano sporni devizni prihranki, ki jih je Hrvaška prenesla na hrvaške banke. Gre za 545 milijonov nekdanjih nemških mark, ki jih skušata Zagrebška banka in Privredna banka Zagreb prek sodišč iztožiti od LB in NLB.

"Alarm se je v Ljubljani oglasil, ko je hrvaška vlada podprla banke. Potem so iz Ljubljane sprožili orkestriran napad z vseh ravni in hrvaška vlada je umaknila odločitev," navaja Večernji list. Kot poudarja, hrvaški državni vrh ni odkrito povedal, kakšne obveznosti je sprejela prejšnja hrvaška vlada, preden je zaprla poglavje o prostem pretoku kapitala v pogajanjih z EU.

Glede na slovensko pojasnitev spora je preneseni dolg del nasledstva in bo izplačan ob koncu pogajanj o nasledstvu. "Odprto vprašanje ostaja, kaj bo z deviznimi prihranki hrvaških državljanov, ki prihrankov niso prenesli. Gre za še 312 milijonov nemških mark," piše časnik.

Neimenovan vir

Navaja tudi neimenovan vir iz slovenske vlade, ki trdi, da je "povsem možno, da bo Slovenija izkoristila LB kot izgovor za upočasnitev ali zamujanje z ratifikacijo".

Časnik dodaja stališče neimenovanega hrvaškega uradnika, da bo Slovenija verjetno počakala na rešitev spora o LB, ki ga bosta pripravila finančna strokovnjaka France Arhar in Zdravko Rogić. Če bodo v Ljubljani zadovoljni, bodo začeli postopek ratifikacije, pravi vir.

Glede na težko finančno stanje v Sloveniji, ki je tudi na robu politične krize, je jasno, da nihče v Ljubljani niti ne razmišlja o kakršnemkoli izplačilu, sklene Večernji list.

Tudi Jutarnji list danes poroča, da "Slovenija grozi z blokado ratifikacije". Spominja tudi na majsko izjavo predsednika Danila Türka, ki je omenil možnost, da bi Slovenija izkoristila problem LB kot izgovor za izogibanje ratifikaciji hrvaške pogodbe z EU.

Spletni portal Index.hr o Erjavčevem pogovoru za Večer meni, da gre za novo izsiljevanje Slovenije, medtem ko tprotal.hr o zadevi poroča pod naslovom "Slovenske grožnje - ali LB ali EU".