"Minuli teden je gospod Murdoch odstopil s položajev v več upravnih odborih, tako v Veliki Britaniji kot v ZDA," je povedala tiskovna predstavnica družbe News International, sicer britanske podružnice Murdochovega medijskega imperija News Corporation.

Poleg tega je Murdoch odstopil s položajev v več kot deset upravnih odborih družb s sedeži v Avstraliji in Indiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaposleni pri omenjenih treh britanskih časnikih so v soboto dobili dopis, v katerem so jih obvestili o odstopu direktorja Murdocha. V njem med drugim piše, da bo ta še naprej "polno angažiran" kot predsednik družbe, ki bo postala "največji časnik in digitalna skupina na svetu".

Murdochov News Corporation naj bi v kratkem razdelili na dve družbi. Prva, manjša, naj bi se ukvarjala z medijsko in založniško dejavnostjo, druga, veliko večja, pa s filmom in televizijo.

Medtem ko v družbi njegove odstope pojasnjujejo kot "običajno čiščenje pred razdelitvijo družbe", so v britanskih medijih te novice podžgale ugibanja, da se Murdoch morda pripravlja na prodajo britanskih časnikov, ki so v središču afere z nezakonitim vdiranjem v telefone.

Laburistični poslanec Tom Watson je tako menil, da "se je težko izogniti sklepu, da Murdoch zapušča svoje lojalne uslužbence, ki bodo morali počistiti nesnago po razkritju kršitev".

Afera z vdiranjem v telefone je izbruhnila julija lani, ko so informacije o neetičnem delovanju tabloida News of the World prišle v javnost. Razkritja so zatresla temelje Murdochovega medijskega imperija in sprožila kritiko glede odnosa med mediji, politiki in policijo ter privedla do več kot 40 aretacij.

Afera je dosegla vrhunec, ko je prišlo na dan, da so novinarji News of the World vdrli v glasovno pošto ugrabljene in umorjene najstnice Milly Dowler. Zatem pa se je izkazalo, da so v prejšnjem desetletju vdrli v telefone okoli 5800 ljudi.