Hrvaški predsednik Ivo Josipović je izpostavil, da je bila izjava Jeremića kot srbskega ministra pričakovana, da pa je glede na njegov položaj v GS ZN "morda neprimerna", je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Novinarje je tudi zanimalo, zakaj Ban v svoj tridnevni obisk na Hrvaškem ni uvrstil Vukovarja kot primera ene najuspešnejših misij mirne reintegracije pod okriljem ZN. Ban je odgovoril, da obiskuje številna območja v regiji ter da bi rad obiskal tudi Vukovar, saj imajo ZN na skrajnjem vzhodu Hrvaške številne projekte.

"Vukovar je bil prizorišče najhujših vojnih zločinov na Hrvaškem in upam, da bodo vse storilce privedli pred sodišča," je še dejal.

Ban se je danes na Brionih srečal tudi s hrvaškim premierom Zoranom Milanovićem in zunanjo ministrico Vesno Pusić, zvečer pa bo navzoč na odprtju nacionalnega programa na filmskem festivalu v Pulju.

Obisk na Hrvaškem bo sklenil v nedeljo v Poreču, nato pa bo odpotoval v Črno goro. V petek je prispel v Zagreb iz Ljubljane, kjer je začel svojo turnejo po državah Jugovzhodne Evrope.