Ban je dejal, da bo celotna mednarodna skupnost morala prevzeti kolektivno odgovornost in skupaj ukrepati v skladu z ustanovno listino ZN za ustavitev "nezaslišanih zločinov" v Siriji. Kot je dodal, je prizadet ob kršitvah človekovih pravic v Siriji, ki jih, kot je poudaril, ni mogoče tolerirati.

Generalni sekretar ZN je tudi v Zagrebu mednarodno skupnost, posebej pa članice VS, pozval, naj bodo v primeru Sirije enotne.

VS ZN je sicer pred tem danes vendarle podaljšal mandat neoboroženi opazovalni misiji ZN v tej bližnjevzhodni državi, a le za "dokončnih" 30 dni - razen če bodo sirske vladne sile umaknile težko orožje in se bodo razmere dovolj izboljšale za varno nadaljevanje dela misije.

Na vprašanje, ali ga stanje v Siriji spominja na dogodke v BiH pred vojno, je Ban dejal, da je Sirija poseben primer, da pa gre v obeh primerih za kršitve človekovih pravic.

Vsi smo odgovorni za trenutno dogajanje

"Vi na Balkanu imate izkušnje s tem, ljudje na Bližnjem vzhodu in v Mjanmaru tudi. Ne samo VS in ZN, temveč mi vsi smo odgovorni za to, kar se dogaja," je dejal ob začetku tridnevnega obiska na Hrvaškem.

Ban je tudi potrdil, da ZN in mednarodna skupnost niso izpolnili vsega, kar so od njih pričakovali prebivalci Srebrenice, preden so vojaške sile bosanskih Srbov julija 1995 vkorakale v mesto in zagrešile pokol nad lokalnim muslimanskim prebivalstvom.

"Na primeru Srebrenice smo se na težak način naučili, da ne smemo dovoliti, da bi se podobne tragedije še kadarkoli ponovile," je še odgovoril Ban na vprašanje, ali so ZN odgovorni za poboje približno 8000 Bošnjakov v nekdanji varovani coni ZN v Srebrenici.

Ban bo sicer v okviru svoje balkanske turneje kot prvi generalni sekretar ZN po pokolu leta 1995 obiskal tudi Srebrenico.

Obisk na Hrvaškem je začel s predavanjem v čast 20. obletnice članstva Hrvaške v ZN v mestni skupščini v Zagrebu, v soboto pa se bo na Brionih srečal s hrvaškim vodstvom.