Hitler je napad preživel in je nato ukazal mučenje in usmrtitev večine zarotnikov, ki so ga 20. julija 1944 poskušali ubiti z bombo v njegovem vojaškem štabu Volčji brlog v današnji Poljski.

Eksplozija je Hitlerja, ki je manj kot leto dni kasneje v svojem bunkerju ob prihodu sovjetske vojske v Berlin storil samomor, le lažje ranila.

Predsednik vlade nemške dežele Bavarske Horst Seehofer je danes v Berlinu položil venec pred spomenik pred stavbo Blenderblock, kjer je nekoč delal vodja zarote Claus Schenk von Stauffenberg, zdaj pa je v njej nemško obrambno ministrstvo.

Na slovesnosti pri Blenderblocku je nato zapriseglo 400 vojaških novincev nemških obrambnih sil. Nemška vojska je von Stauffenberga in druge zarotnike označila za vzor ravnanja častnikov, ki se morajo, če je to potrebno, tudi upreti avtoriteti.

Nekateri pa so kritizirali prizorišče slovesnosti, ki je potekala za ograjo obrambnega ministrstva namesto na lokaciji prejšnjih štirih let - na trati pred Reichstagom, zgradbo nemškega parlamenta.

Na prejšnji lokaciji so slovesnost vedno poskušali prekiniti radikalni pacifisti, zato je moralo prireditev varovati veliko število policistov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.