Statistični podatki kažejo, da je v britanski prestolnici vsak dan oropanih 1700 ljudi, številka pa se z večjim prilivom turistov seveda poveča. Britanska policija tako že sedaj obiskovalce Londona opozarja na profesionalne žeparje iz Romunije, Latvije in Južne Amerike, ki v organiziranih skupinah kradejo turistom po vsej Evropi.

BBC-jev novinar je razkril operacijo romunskih žeparjev, ki so se spravili na turiste v Barceloni. Izvedli so t.i. hitrostno prevaro – eden od njih se je tarči/žrtvi približal in se delal, da se je izgubil ter prosil za napotke (s seboj je imel zemljevid), drugi pa so medtem iz nahrbtnika ali žepa vzeli denarnico. Tako so samo z denarnicami, mobilnimi telefoni in še kakšnim prenosnim računalnikom tedensko nagrabili za okoli 5000 evrov nakradene robe, ki so poslali v Romunijo, kjer so jo prodajali na črnem trgu.

Scotland Yard je pred olimpijskimi igrami zavihal rokave in opravil okoli 80 aretacij, saj želijo počistiti ulice Londona in jih narediti turistom prijazne. V britansko prestolnico so na pomoč prihiteli celo njihovi romunski kolegi. Ti sicer nimajo pristojnosti za kakršnekoli aretacije, lahko pa britanskim policistom pomagajo z nasveti.