Največ protestnikov se je zbralo v glavnem mestu Madrid. Kot poroča španski El Pais jih je v znak žalosti po ulicah tam marširalo okoli 100 tisoč, mnogi s črnimi trakovi, v rokah pa so nosili transparente z napisi kot "NE nižanju plač“ in pa "Uničili ste nas“.

Preberite članek Jana Brataniča iz tiskane izdaje Dnevnika: Slovenski in nemški da pomoči Španiji

Shod v prestolnici se je najprej začel mirno, kasneje pa se je razvnel – policija je v množico izstrelila več gumijastih nabojev, protestniki pa so v bližini parlamenta zažgali več zabojnikov za smeti. Po poročanju španskih časnikov je bilo aretiranih vsaj 15 ljudi, kot pa oblasti povzema BBC, naj bi jih pridržali sedem, vsaj šest pa je bilo ranjenih.

Protestnik se je ulegel v krsto, na obraz pa si nadel masko s podobo premierja. (Foto: Reuters)

"Gasilci v nevarnosti, da izumrejo"

V Španiji je brezposelnost trenutno 25-odstotna. Protestirali so tudi gasilci in policisti, kakor tudi delavci v zdravstvu in izobraževanju. "Živeli smo že v slabih časih, a to sedaj je kaplja čez rob,“ je za Reuters dejal 58-letni Francisco Vaquero.

Gasilci so ulice Madrida zavzeli oblečeni v majice, na katerih so imeli napise "Gasilci v nevarnosti, da izumrejo“. "Moramo biti glasni, saj se norčujejo iz nas in iz vseh delavcev,“ je povedala 34-letna Iria, zaposlena v javni upravi. Delavci so za proteste pred parlamentom uporabili svoje odmore za kosilo.

"Ne moremo storiti nič drugega kot da gremo na ulice. V zadnjih štirih letih sem izgubila med 10 in 15 odstotkov plače. Novi ukrepi pa krize ne bodo rešili,“ je prepričana 51-letna Sara Alvera, zaposlena v državni revizijski hiši.

(Foto: Reuters)

Delavci v javni upravi so do sedaj dokaj mirno sprejeli več varčevalnih ukrepov, ki so v zadnjih treh letih zniževali njihove plače. Zadnji korak vlade pa jih je razbesnel. "Prestopilo je mejo ideologije … prestopilo je tudi tradicionalne skupine, ki se sicer zberejo na protestih. Celo vojska grozi z demonstracijami,“ je izpostavil Ramon Pacheco, predavatelj španske politike na londonskem kolidžu Kings College.

Protestniki so v prestolnici ob koncu protestov metali steklenice na policiste, v stranskih ulicah do osrednjega trga Puerta del Sol v središču mesta pa postavili barikade iz plastičnih smetnjakov in kartonskih škatel, ki so jih tudi zažigali.

"Siti vseh politikov. Napišimo zgodovino!"

Podobno kot pred več kot letom dni v sklopu gibanja arabske pomladi so tudi tokrat spletna družbena omrežja tista, prek katerih se ljudje organizirajo v večje skupine. V enem od sporočil so državljane vabili, naj se 27. julija zberejo na glavnih trgih mest: "Španci so siti vseh politikov. Skupaj napišimo zgodovino!“

Vladajoča konzervativna Nacionalna stranka je izkoristila večino v parlamentu, da bi sprejela izjemno nepriljubljene varčevalne ukrepe, ki vključujejo tudi povišanje davkov in nižanje plač zaposlenih v javnem sektorju. Novi, 65 milijard evrov vreden varčevalni paket vključuje rezanje plač zaposlenih v javnem sektorju in višanje davkov, državljanom pa ga premier Mariano Rajoy predstavil prejšnji teden. Dejal je, da je to del dogovora z voditelji evro območja, ki bodo s finančno injekcijo pomagali španskim bankam v težavah.

Na ulicah 80 španskih mest je proti varčevalnim ukrepom protestiralo na sto tisoče ljudi. (Foto: AP)

Varčevalni paket med drugim vključuje zvišanje davka na dodano vrednost na 21 odstotkov in ukinitev božičnice za javne uslužbence. Predvidena je tudi ukinitev davčnih spodbud za kupce nepremičnin in znižanje nadomestil za brezposelne od šestega meseca naprej. Znižali se bodo proračuni posameznih ministrstev, manj sredstev bo na voljo tudi za lokalne oblasti.

Predčasen zaključek mandata španske vlade?

Analitiki opozarjajo, da bi lahko Rajoyu, ki naj bi na stolčku premierja kraljeval še tri leta, če se kriza še stopnjuje, trda predla. "Težko je karkoli napovedovati, je pa več kot verjetno, da bo ta vlada svoj mandat končala predčasno,“ je za Reuters povedal Fermin Bouza, sociolog z madridske univerze.