Vozniki 22 tovornjakov so bili v napadu ranjeni, je še povedal namestnik guvernerja province Samangan Gulam Sahi Baglani. Talibanski uporniki, ki so prevzeli odgovornost za napad, so sicer sporočili, da je bilo ubitih več zasebnih varnostnikov.

Predstavnik sil Isaf je potrdil, da je bilo v napadu po prvih poročilih uničenih več kot 20 cistern, ni pa mogel potrditi, da je bila v njih nafta za Natovo misijo Isaf.

Nato je bil prisiljen uporabiti sicer dražje severne oskrbovalne poti, potem ko je Pakistan po ameriškem letalskem napadu, v katerem je bilo novembra lani ubitih 24 pakistanskih vojakov, prepovedal oskrbovanje sil Isaf preko svojega ozemlja.

Pakistan je to blokado nedavno odpravil, a doslej je pakistansko-afganistansko mejo dejansko prečkalo le nekaj tovornjakov, piše AFP.

V zadnjih 12 tednih se je sicer število napadov upornikov na tuje in domače vojake v Afganistanu po navedbah Isafa povečalo za deset odstotkov. Na vzhodu države sta bila danes ubita dva pripadnika Isafa, s čimer jih je bilo letos ubitih najmanj 242.