Kot so ugotovili južnokorejski obveščevalci, naj bi šlo za severnokorejsko pop pevko Hyon Song Wol, nekdanjo članico glasbene skupine Električni ansambel Pochonbo. Čeprav njihova glasbena zvrst ni ravno podobna elektronsko glasbi, ki jo je vajen zahodni svet, je skupina vseeno ustvarila nekaj brezčasnih uspešnic, med njimi "Ljubim Pjongjang" in "Mična konjska gospodična".

Če je ženska ob Kimu zares Hyon Song Wol, ne gre za svežo romanco. Kot poroča revija Time, so govorice o njunem razmerju stare že kar nekaj časa. Kim Jong Un naj bi se v romanco s pevko zapletel že pred desetletjem, a ga je oče prisilil, da je razmerje prekinil. Hyonova naj bi se nato poročila z nekim vojaškim častnikom in imela z njim tudi otroka. Kje sta njen mož in otrok danes ter ali je sploh še poročena, pa ni jasno.

Ob nenadnih spremembah, ki se dogajajo v severnokorejskem vrhu – poleg skrivnostne romance velikega vodje naj spomnimo tudi na pomembne kadrovske menjave v samem vrhu vojske in vladajoče Delavske stranke – pa mnogi tuji mediji, med njimi agencija Associated Press, ugibajo, ali ne pomeni to svežega vetra in novih političnih smernic v Severni Koreji.

Kim Jong Un si je včeraj nadel naziv maršal, ki ga je imel tudi njegov pokojni oče. Kim Jong Un je septembra 2010 postal general, za maršala pa je bil imenovan tik po zamenjavah v vrhu severnokorejske vojske. Južnokorejski analitiki so poudarili, da je naziv maršala še edini naslov, ki ga je lahko dobil severnokorejski voditelj, potem ko je zasedel že vse ključne položaje v stranki in vojski.

Kimov novi naziv je le "kamenček v mozaiku združevanja Kimove vrhovne moči v stranki, vojski in državi," je prepričan strokovnjak za Severno Korejo na južnokorejski univerzi Jonsej John Delury. "V luči odstavitve generala Ri Yong Hoja je stvar videti drugače. Sami nazivi seveda še ne podeljujejo avtoritete. Videti pa je, da režim počasi zapira dostop okrog svojega mladega vodje."

Že aprila se je Kim Jong Un zavihtel na položaj predsednika narodnega sveta za obrambo, prvega sekretarja vladajoče Delavske stranke, predsednika vojaškega komiteja stranke in člana predsedstva politbiroja, vrhovni vodja oboroženih sil pa je postal že decembra lani.