"Vojaka Abdula Saborja, ki je pred sedmimi meseci ubil pet francoskih vojakov, je vojaško sodišče v nedeljo obsodilo na smrt," je povedal predstavnik ministrstva za obrambo. Kot je pojasnil, ima obsojeni še pravico do pritožbe na višjih sodiščih.

Sabor je 20. januarja začel streljati na vojake, ki so se urili v vojaški bazi v okrožju Tagab severovzhodno od Kabula. Pod streli so takoj umrli štirje francoski vojaki, 15 pa jih je bilo ranjenih. Zaradi poškodb je nekaj tednov kasneje umrl še peti Francoz.

Po napadu - enem najbolj smrtonosnih na zavezniške vojake v Afganistanu s strani afganistanskih varnostnih sil - je francoska vlada sklenila, da do konca leta iz te države umakne večino svojih vojakov.

Natove sile v deželi pod Hindukušem trenutno štejejo 130.000 vojakov, ki naj bi državo zapustili do konca leta 2014. Francija bo že konec letošnjega leta umaknila 2000 vojakov, 1400 pa jih bo v državi ostalo, da pomagajo pri urjenju afganistanskih varnostnih sil.

Število napadov, poimenovanih zeleni nad modrimi, v katerih afganistanski vojaki orožje uperijo proti zahodnim zaveznikom, se je letos zvišalo. Od januarja so zabeležili 20 tovrstnih napadov in 27 smrtnih žrtev, so sporočili iz Natovih sil v Afganistanu.

V najnovejšem napadu v začetku julija je tri britanske vojake s streli ubil moški v afganistanski policijski uniformi.