Eric Fehrnstrom je v Louisiani, kjer je Romney na enem samem dogodku od 40 gostov zbral dva milijona dolarjev za kampanjo, dejal, da se kandidat še ni odločil, a se to lahko zgodi do konca tega tedna. Romney je bil gost guvernerja Louisiane Bobbyja Jindala, ki je na skrajšanem seznamu možnih podpredsedniških kandidatov.

Poleg Jindala se omenjajo tudi senator iz Ohia Rob Portman, nekdanji guverner Minnesote Tim Pawlenty, kongresnik iz Wisconsina Paul Ryan, senator iz Floride Marco Rubio ter nekdanja državna sekretarka Condoleezza Rice.

Romney lahko sicer preseneti, kot je to leta 2000 storil Dick Cheney, ki je bil zadolžen za izbiro podpredsedniškega kandidata Georgeu Bushu mlajšemu, na koncu pa je izbral samega sebe.

Senator iz Arizone John McCain je leta 2008 prav tako presenetil z izbiro guvernerke Aljaske Sarah Palin. McCainu je s tem uspelo poživiti svojo kampanjo, vendar je bilo dvomov v pripravljenost Palinove na prevzem predsedniškega položaja v primeru McCainove smrti ali bolezni preveč.

Izbira podpredsedniškega kandidata se v ZDA razume kot prvo pomembno dejanje predsedniškega kandidata, ki pokaže na njegovo preudarnost. Romney je dejal, da bo prvi pogoj usposobljenost kandidata. To je leta 2008 upošteval Obama, ki je izbral Josepha Bidna, saj mu ta ni prinesel nobene posebne geografske ali druge koristi.

Z vidika rahljanja tradicionalne demokratske baze bi bila morebitna izbira Riceove zelo dobra, ker je ženska, nedvomno usposobljena in še temnopolta povrhu. Po drugi strani bi lahko Rubio Romneyju prinesel nekaj glasov latinskoameriških volivcev, Portman bi bil koristen v ključnem Ohiu, Pawlenty pa v Minnesoti. Jindal ne bi prinesel veliko, ker bo Louisiana že tako glasovala za republikanca.

Če bo Romney res že v tem tednu naznanil ime kandidata ali kandidatke, se bo to zgodilo nekaj tednov prej kot običajno. Podpredsedniške kandidate tradicionalno izberejo tik pred konvencijo. Vendar bi Romney z objavo imena lahko spremenil trenutno javno razpravo, ki se osredotoča na njegovo vodenje sklada zasebnega kapitala Bain Capital, zaradi česar so ga napadali že njegovi protikandidati med republikansko tekmo.

Demokrati ponavljajo trditve Newta Gingricha, Ricka Santoruma in drugih republikancev, da je bil Bain Capital plenilsko podjetje, ki je ukinjalo delovna mesta in pobiralo dobiček. Romney pravi, da Obama skuša preusmeriti pozornost s svojega slabega vodenja ekonomije, vendar zgodba ne potihne in Romney v anketah ne napreduje.