Več kot polovica sodelujočih v anketi instituta Demos&Pi je bila mnenja, da je Berlusconi slabo vplival na Italijo, medtem ko jih je za ostalih pet politikov, ki so bili vključeni v raziskavo, tako menila manj kot desetina.

V anketi je namreč 1300 vprašanih ocenjevalo šest italijanskih politikov oziroma njihov vpliv na državo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Da je bil Berlusconijev vpliv pozitiven, jih je menilo le 13 odstotkov.

A 75-letni Berlusconi, ki se je bil lani po vrsti škandalov in spričo slabih gospodarskih razmer prisiljen umaknili z vrha vlade, se očitno namerava vrniti v politiko.

V pogovoru za današnjo izdajo nemškega časnika Bild je namreč dejal, da pogosto dobiva pozive, naj se vrne v politično areno.

"Lahko samo rečem, da svojega Ljudstva svobode ne bom pustil na cedilu. Kmalu bomo znova prevzeli staro strankino ime, Naprej Italija," je dejal.

V zadnjih dneh je več Berlusconijevih sodelavcev namignilo, da bo nekdanji premier sodeloval na parlamentarnih volitvah prihodnjo pomlad. V nedeljo je tudi njegov politični naslednik Angelino Alfano dejal, da bi odstopil in naredil prostor za Berlusconija.