Zatrdil je, da je njegov sin "pošten človek, ki plačuje za razmere, katerih vzroki še niso pojasnjeni", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Majordom, ki je bil aretiral 23. maja, je medtem še vedno v priporu. Kot je prejšnji teden dejal vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi, bo v priporu še nekaj dni, dokler ne bodo opravljena vsa zaslišanja.

Gabrieleja so aretirali, ko so pri njem našli vatikanske dokumente, kakršni so v preteklih mesecih prišli v roke medijev.

Znan po svoji zvestobi in vdanosti papežu

Številni sicer ocenjujejo, da majordom, znan po svoji zvestobi in vdanosti papežu, ni pravi krivec, temveč se je po naključju znašel sredi boja za oblast znotraj vatikanske hierarhije. V Vatikanu je zaposlen od leta 2006 in je bil eden redkih, ki so imeli dostop do zasebnih prostorov papeža.

Zaupni dokumenti so v italijanske medije začeli prihajati januarja, kar je močno razjezilo in osramotilo Sveti sedež. Nekateri izmed dokumentov, ki so jih objavili mediji, se ukvarjajo z navedbami o korupciji znotraj Vatikana, predvsem pa z dejavnostmi vatikanske banke in vatikanskega državnega tajnika, kardinala Tarcisia Bertoneja.

Dokumenti so prav tako razkrili nekaj vatikanskih skrivnosti, ki se tičejo davčnih težav Cerkve, financiranja cerkvenih ustanov in spolnih zlorab otrok, razkrivajo pa tudi notranje spopade za oblast.