Posledica te ocene bi lahko bili sodni procesi zaradi vojnih zločinov, po vsej državi pa bo pričelo veljati tudi mednarodno humanitarno pravo, čeprav je že zdaj jasno, da večjega učinka v razklani Siriji to ne bo imelo.

"Zdaj govorimo o ne-mednarodnem oboroženem konfliktu v državi," je včeraj povedal predstavnik Mednarodnega odbora RK. Pred tem so v ženevski organizaciji svojo oceno omejili na "vroče točke" konflikta, torej na Idlib, Homs in Hamo, zdaj pa je organizacija sklenila, da se nasilje širi po vsej državi.

Uvedba mednarodnega humanitarnega prava pomeni, da so lahko tisti, ki ukažejo ali izvedejo napade nad civilisti (vključno z umori, mučenjem in posilstvi), obtoženi vojnih zločinov in kršenja mednarodnega humanitarnega prava.

Sicer so procesi proti vojnim zločinom možni tudi brez omenjene izjave Rdečega križa, toda včerajšnja razglasitev doda še večjo težo argumentu tožilcev, da je Sirija v stanju vojne – kar je pogoj za odprtje procesov proti vojnim zločincem.

Profesor mednarodnega prava v univerzi Južne Kalifornije Josh Lockman sicer meni, da ocena v tem trenutku ne pomeni kakšne občutne spremembe, dolgoročno pa je "ogromnega pomena".

Sirski režim zanika, da se je v Treimsi zgodil pokol: "Ni šlo za napad na nedolžne civiliste"

Ban Ki Moon ogorčen zaradi poročil o pokolu v Siriji