Ping je tako januarja ostal na položaju predsednika komisije AU, ki ga zaseda že od leta 2008. Za prevzem položaja sta namreč potrebni dve tretjini glasov.

Čeprav bodo ena izmed bolj perečih tem na vrhu AU mirovna in varnostna vprašanja, bo verjetno v središču pozornosti boj za predsedstvo komisije unije. Če tudi na sedanjem vrhu ne bo izbran nihče izmed kandidatov, bo Ping lahko na čelu unije ostal do naslednjega vrha januarja 2013.

Konferenco, ki bo potekala danes in v ponedeljek v Adis Abebi, naj bi prvotno priredili v Malaviju, vendar na novo izvoljena predsednica te države Joyce Banda ni želela gostiti sudanskega voditelja Omarja al Baširja, ki mu grozijo obtožbe Mednarodnega kazenskega sodišča zaradi vojnih zločinov in genocida.

Bandajeva je dejala, da bi lahko trpeli odnosi med Malavijem in mednarodnimi donatorji, če bi država na svojih tleh gostila Baširja. Zaradi tega je tudi odpovedala svojo udeležbo na vrhu unije.

Na vrhu bodo govorili tudi o krizi v Maliju ter srditih sporih med Sudanom in Južnim Sudanom, ki sta se marca in aprila spopadla zaradi spornih mejnih obobmočij.

Nekateri opazovalci so mnenja, da je AU pogosto neučinkovita pri odzivanju na afriške krize. Unija je bila lani tarča kritik, češ da ni učinkovito posredovala med revolucijo v Libiji.

Predsednika Sudana in Južnega Sudana za rešitev odprtih vprašanj

Sudanski voditelj Omar al Bašir in predsednik Južnega Sudana Salva Kiir sta se po prvem srečanju po pol leta, ki je potekalo ob robu vrha Afriške unije, strinjala, da bosta skušala na miren način rešiti spore glede nafte in poteka meje. Rešitve želita najti do 2. avgusta, v nasprotnem primeru jima Varnostni svet ZN grozi s sankcijami.

Kot je po triurnem pogovoru voditeljev poudaril glavni pogajalec Južnega Sudana Pagan Aman, si predsednika želita "nov strateški pristop" za celovito rešitev vseh odprtih vprašanj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po njegovih besedah sta oba svojim pogajalskim delegacijam naročila, naj do 2. avgusta najdejo rešitve za konfliktne problematike. Varnostni svet Združenih narodov je namreč državama do tega datuma postavil ultimat in zagrozil s sankcijami, če do takrat konflikt ne bo rešen na miren način.

Državi sta v sporu predvsem zaradi vprašanja natančne razmejitve z nafto bogatega obmejnega območja ter uporabe naftnih cevovodov v Sudanu, ki so za zdaj edina priložnost za Južni Sudan in njegov izvoz nafte. Država, ki se je osamosvojila pred dobrim letom dni, je namreč skoraj v celoti odvisna od naftnih prihodkov, še piše dpa.

Voditelja sta se v soboto srečala v etiopski prestolnici Adis Abebi, kjer se je danes začel vrh Afriške unije. Na njem bodo govorili tudi o krizi v Maliju, sicer pa naj bi ga zaznamoval predvsem boj za položaj predsednika komisije unije, potem ko januarja na prejšnjem vrhu zadostne večine glasov ni dobil niti dosedanji predsednik komisije Jean Ping iz Gabona niti njegova tekmica, južnoafriška političarka Nkosazana Dlamini-Zuma.

Državi za zdaj še nista uspeli doseči dogovora glede naftnih nahajališč in plačil, statusa državljanov ene ali druge države, spornih območij na meji in njenem poteku ter o statusu sporne regije Abjei.