"Demokracija je težka. Zahteva dialog, kompromis in pravo politiko. Želimo pomagati, a vemo, da odločitve niso v naših rokah temveč v rokah egiptovskega ljudstva," je še dejala vodja ameriške diplomacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Clintonova se bo med dvodnevnim obiskom v Egiptu po napovedih sešla tudi z vodjo egiptovskega vojaškega sveta Huseinom Tantavijem in zunanjim ministrom Mohamedom Amrom, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa obisk Clintonove v Kairu spremljajo protesti nasprotnikov Muslimanske bratovščine.

Pred hotelom, kjer naj bi bila nastanjena ameriška državna sekretarka, se je zbralo okoli tisoč protestnikov, ki ZDA očitajo, da v državah arabske pomladi podpirajo islamistične stranke in ne revolucionarnih. "Proti ameriškemu vmešavanju v egiptovsko politiko," so med drugim vzklikali protestniki.

Več deset protestnikov naj bi se zbralo tudi pred predsedniško palačo, še poroča dpa.

Namen dvodnevnega obiska Clintonove v Kairu naj bi bilo po ocenah ameriških medijev predvsem zagotoviti, da pobliže spozna novega predsednika in ugotovi, kako resen je glede ohranjanja dobrih odnosov z Izraelom ter boja proti teroristom na Sinajskem polotoku in tihotapljenju orožja čez egiptovsko-izraelsko mejo.

Bela hiša je junija sicer izrazila zadovoljstvo ob prvih izjavah Mursija po izvolitvi, a za konkretnejšo oceno njegovega dela je še prezgodaj. Še posebej naj bi bili v Washingtonu veseli obljube islamističnega predsednika, da bo spoštoval mednarodne zaveze. S tem naj bi namreč ciljal predvsem na mirovno pogodbo Egipta z Izraelom.