Na paradi sodeluje okoli 5000 vojakov, več sto konjev in vojaških vozil, pa tudi več deset vojaških letal in helikopterjev. Sodelovali so tudi vojaki bataljona nemške vojske, da bi obeležili 49. obletnico podpisa Elizejske pogodbe, ki je potrdila spravo med Francijo in Nemčijo.

Parada se je začela z glasbo dud in izvedbami francoske himne. Nato so letala izvajala prelete in formacije, preden so po znamenitih Elizejskih poljanah začele paradirati vojaške enote in tanki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po paradi bo Hollande imel svoj prvi pomemben intervju, odkar je na predsedniških volitvah premagal svojega nasprotnika Nicolasa Sarkozyja. Po poročanju tujih tiskovnih agencij naj bi se večina pogovora osredotočala na Hollandove ukrepe za spodbuditev stagnirajočega francoskega gospodarstva. Ravno v četrtek je v javnost prišla slaba novica, da bo francosko avtomobilsko podjetje PSA Peugeot Citroen odpustilo 8000 zaposlenih.

Francoska centralna banka pa je na začetku tedna potrdila predvidevanja, da se bo v drugem četrtletju francosko gospodarstvo skrčilo za 0,1 odstotka, kar bo prvo četrtletje negativne rasti, odkar je Francija spomladi leta 2009 Francija prišla iz recesije. Hollande in njegova vlada sta obljubila, da bosta gospodarstvo spravila v red in do leta 2017 uravnotežila proračun, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V intervjuju bo Hollande verjetno izpostavil vladne načrte za spodbujanje konkurenčnosti gospodarstva. Glede mednarodnih razmer pa bo pogovor potekal verjetno tudi o Siriji in nekdanji francoski koloniji Mali, kjer so islamistični uporniki zavzeli sever države.