Statistični podatki tretjega največjega gospodarstva so zelo pomembni zaradi ogromnega državnega dolga, ki Italijo uvršča v središče evrske krize. Če bi se dotok svežih statistik ustavil zaradi stavke ISTAT-a, bi Italija utrpela hude finančne kazni s strani EU, je povedal predsednik ISTAT-a Enrico Giovannini.

"Varčevalni ukrepi ogrožajo ISTAT. Od januarja dalje ne bomo izdajali novih statistik,“ je v pogovoru za La Repubblico povedal Giovannini.

Varčevalni ukrepi italijanskega premierja Maria Montija bi v letu 2012 prihranili 4,4 milijarde evrov javne porabe, 10,6 milijarde evrov leta 2013 in več kot 11 milijard evrov leta 2014. Prihranek naj bi v večji meri dosegli z zmanjšanjem števila javnih uslužbencev za 10 odstotkov. Načrti vlade bi ISTAT-u sredstva skrčili na 150 do 160 milijonov evrov v letu 2013. Trenutno razpolaga s proračunom 176 milijonov evrov, pojasnjuje Giovannini, ki opozarja, da je to polovico sredstev, ki jih statistiki namenjajo v Franciji in tretjina sredstev, ki jih namenijo nordijske države.

Italija bi morala plačevati velike kazni

ISTAT letno proizvede 300 sklopov podatkov, od lani pa so število dvignili za 25 odstotkov, medtem ko število manjših poročil znaša 2 tisoč, pravi Giovannini. Kar 70 odstotkov statistik, ki jih pripravi ISTAT, je namenjeno izpolnjevanju obveznosti do EU.

"Ne bomo izdajali podatkov o inflaciji, primanjkljaju, dohodku na gospodinjstvo, podatke o delovnih mestih. To bo vsak dan privedlo do zelo visokih finančnih kazni za Italijo s strani EU. Ne verjamem, da bosta vlada in parlament želela priti do te točke,“ je povedal predsednik ISTAT-a. V zadnjih tednih so zaradi protestov nekaterih uslužbencev ISTAT-a, ker jim še vedno niso priznali napredovanj izpred dveh let, bile motene že nekatere objave statistik.

Mnogi zaposleni pri statističnem uradu so zaposleni prek pogodbe za določen čas in so slabo zaščiteni pred odpuščanjem. Italijanska vlada bi načrtovane ukrepe sicer lahko priredila, ko bo jeseni razpravljala o novem proračunskem predlogu.