Romney je uvodoma čestital Obami za zgodovinski uspeh na volitvah leta 2008, ko je postal prvi temnopolti predsednik ZDA. Za te besede si je prislužil aplavz, kot tudi za obljube, da bo sam kot predsednik poskrbel za več novih delovnih mest in boljše šolstvo.

Glasno neodobravanje pa si je prislužil, ko je obljubil, da bo odpravil zdravstveno reformo, ki jo je imenoval z zaničljivim izrazom Obamacare. Američani so glede reforme razdeljeni, vendar pa jo temnopolti večinoma podpirajo. Žvižgi so se nadaljevali, ko je obljubil, da bo izboljšal položaj temnopoltih. Nekdo iz množice ga je vprašal, če se šali.

Republikanski predsedniški kandidat je še opozoril, da je pod Obamo stopnja brezposelnosti med temnopoltimi 14,4-odstotna, v ZDA v celoti pa 8,2-odstotna. Obamo je obtožil, da ni sposoben vzpodbuditi gospodarske rasti in je ne nikoli ne bo. Tudi za te besede si je prislužil glasno neodobravanje.

Obama je leta 2008 pobral 95 odstotkov glasov temnopoltih volivcev in tudi letos bo verjetno tako. Romneyju v prid lahko gre le to, če bodo temnopolti iz razočaranja nad Obamo ostali doma in ne bodo volili.

Obame na letošnjo konvencijo NAACP ne bo, bo pa danes v njegovem imenu tam nastopil podpredsednik Joseph Biden. Obama bo kasneje ta mesec nastopil na zborovanju Nacionalne urbane lige, kar je prav tako organizacija temnopoltih.

Obama in Romney sta v javnomnenjskih raziskavah sicer precej izenačena. V zadnjem letu večinoma vodi Obama, a nikoli z dovolj veliko prednostjo, da bi lahko računal na gladko zmago. Romney bo imel za volilno kampanjo tudi precej več denarja od Obame. Slednjemu največ sivih las povzroča počasno gospodarsko okrevanje, predvsem na področju zaposlovanja.