Republikanci so vnovično glasovanje proti reformi pripravili po nedavni odločitvi vrhovnega sodišča ZDA, ki je reformo potrdilo, kar pomeni, da jo lahko odpravijo le še v kongresu. To pa je skoraj nemogoče, saj republikanci v bližnji prihodnosti ne bodo imeli potrebne večine glasov v kongresu.

Proti reformi so v sredo glasovali vsi republikanci, k njim pa je prestopilo še pet demokratov, ki menijo, da večina volivcev v njihovem okrožju reformi nasprotuje. Izid glasovanja je bil tako 244 proti 185. Republikanci trdijo, da reforma uničuje delovna mesta in ogroža gospodarsko okrevanje ZDA.

Demokrati po drugi strani vztrajajo, da za to ni nobenega dokaza, prej nasprotno - reforma je že prinesla zavarovanje ljudem s prirojenimi okvarami in boleznimi, znižala cene zdravil na recepte za upokojence ter omogočila mladim do 26 leta, da ostanejo na zdravstvenih policah staršev.

Demokrati so prav tako posvarili republikance, da je Američanom že dovolj cirkusa okrog reforme, ki je potrjena, ter ocenili, da jo želijo republikanci odpraviti brez alternative, s čimer pa se večina Američanov ne strinja. Američani so glede reforme sicer razdeljeni, večina pa si želi omejitve stroškov zavarovanja in zdravstva.