Mednarodno kazensko sodišče v Haagu je prav danes Thomasu Lubangi, vodji oborožene skupine iz Demokratične republike Kongo, izreklo kazen 14 let zapora. Sicer ga je že marca spoznalo za krivega rekrutiranja otrok vojakov, mlajših od petnajst let. Od tega bodo šest let takoj odšteli, saj je bil Lubanga od marca leta 2006 do danes v priporu. V letih 2002 in 2003 je danes 52-letni Lubanga otrokom poveljeval na bojiščih na severovzhodu Demokratične republike Kongo v provinci Ituri. Zanj se je bojevalo več tisoč otrok.

Otroci vojaki v Demokratični republiki Kongo vsekakor niso osamljen primer. Obsodba Thomasa Lubange za zlorabo otrok v oboroženem spopadu kaže, da Mednarodno kazensko sodišče lahko pripelje pred roke pravice najhujše zločince za genocid, hudodelstva zoper človečnost in vojna hudodelstva, so zapisali v Amnesty Internationalu.

Največ otrok vojakov je v Afriki, natančno število je nemogoče določiti

Za Dnevnik.si so na AIS povedali, da se "žal otroke vojake uporablja v vseh regijah sveta. Kot kažejo podatki organizacije Child Soldiers International, jih je največ v Afriki, in sicer v Centralnoafriški republiki, Čadu, Demokratični republiki Kongo, Somaliji in Sudanu."

Natančne številke glede števila otrok vojakov v svetu ni mogoče določiti, za kar obstaja več razlogov. Vojaški poveljniki pogosto skrivajo informacijo o njih ali pa opazovalcem ne dovolijo dostopa. Oborožene skupine pogosto delujejo na nevarnih, nedosegljivih območjih. Poleg tega številni otroci izvajajo razne "podporne" vloge in niso neposredno vidni v vojaških operacijah.

"Ponekod otroci ostajajo v svojih skupnostih in se javijo le, ko je to potrebno, če se na primer bojevanje razmahne. Pogosto jih tudi premikajo med različnimi oboroženimi skupinami. Številni umrejo za posledicami ran ali boleznimi zaradi težkega vojaškega življenja," so nemogoče razmere opisali pri Amnesty Internationalu.

Mednarodno pravo sicer prepoveduje udeležbo otrok v oboroženih spopadih. Vseeno pa v svetu ni nobena redkost, da jih rekrutirajo v vladne oborožene sile, paravojaške sile, civilne milice in v razne druge oborožene skupine. "Pogosto jih ugrabijo iz šol, na ulicah ali z njihovih domov. Nekateri se pridružijo 'prostovoljno', pogosto zato, ker ne vidijo dosti drugih alternativ zase."

Dekleta v nevarnosti tudi zaradi spolnih zlorab

Dekleta in fantje v bojih sodelujejo nezakonito in pod prisilo. Mnogokrat so ranjeni ali celo ubiti. "Nekatere uporabljajo kot vohune, kurirje, nosače, služabnike, polagalce ali čistilce min. Dekleta so v nevarnosti zaradi posilstev in drugih oblik spolne zlorabe."

Na Amnestyju smo povprašali, ali tej temi posvečamo dovolj pozornosti. "Lahko ocenimo, da premalo. Žal je veliko takih kršitev človekovih pravic, za katere mednarodna skupnost ne naredi dovolj, da bi jih odpravila. Denimo z otroki vojaki je povezana tudi globalno neregulirana trgovina z orožjem." Ravno ta mesec potekajo pogajanja v Združenih narodih, kjer se dogovarjajo za sprejem pogodbe o trgovini z orožjem, ki bo urejala transferje.

Organizacija Child Soldiers navaja, da so v Afriki nekateri otroci vojaki stari le 9 let. Povprečna starost pa se giblje med 14 in 18 let.