Sodišče je še poudarilo, da ne sodeluje v političnem boju, temveč je njegova naloga zgolj "zaščititi besedilo ustave". Mursi je v nedeljo poslance pozval, naj se znova zberejo in začnejo delo, predsednik egiptovskega parlamenta Saad al Katatini je potem za torek sklical zasedanje parlamenta.

Egiptovsko ustavno sodišče je 15. junija odločilo, da so bile parlamentarne volitve konec lanskega leta v Egiptu v nasprotju z ustavo, in razveljavilo volitve. Razsodbo je podprl vladajoči vojaški svet, kar je razjezilo islamiste.

Poteza Mursija je v nasprotju z odločitvijo vojaškega sveta, ki je po razsodbi ustavnega sodišča tudi sprejel niz ustavnih dopolnil, s katerimi si je med drugim prisvojil zakonodajno oblast in močno okrnil pristojnosti novega predsednika, ter bi lahko vodila v novo nestabilnost v Egiptu.

V odzivu na potezo Mursija je vojaški svet danes poudaril, da je treba ustavo in zakone, ki se nanašajo na razpustitev parlamenta, spoštovati. V izjavi za javnost je vojaški svet izpostavil velik "pomen ustave v luči zadnjih dogodkov" ter izrazil pričakovanje, da bodo vse državne institucije spoštovale odločitve ustavnega sodišča.

S to izjavo je svet še dodatno zaostril napetosti, ki so se pojavile, potem ko se je Mursi odločil za razveljavitev odločitve ustavnega sodišča o razpustitvi parlamenta, ocenjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem se v Kairu nadaljuje sojenje sinovoma dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka, ki je bil junija obsojen na dosmrtno ječo. Ala in Gamal sta obtožena zlorabe notranjih informacij in sta v priporu.