Barroso je že v nedeljo na srečanju s palestinskim vodstvom v Ramali kritiziral izraelsko politiko gradnje naselbin na palestinskih ozemljih in se zavzel za oživitev izraelsko-palestinskih mirovnih pogovorov. Posvaril je tudi, da bližnjevzhodni mirovni proces ne sme postati "sirota arabske pomladi".

Tudi na srečanju z Netanjahujem je Barroso danes pozval k oživitvi teh pogovorov in ponovil, da je EU naklonjena rešitvi z dvema državama, izraelsko in palestinsko, s čimer bi prišli do miru, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz urada izraelskega premiera in Evropske komisije.

Netanjahu in Barroso sta govorila še o iranskem jedrskem programu, ki je velik trn v peti judovske države, sicer pa izpostavila pomen poglobitve sodelovanja med Izraelom in EU.

Slednja je najpomembnejša trgovinska partnerica Izraela, ob Barrosovem obisku pa sta strani podpisali sporazum o sodelovanju na področju energetike in upravljanju voda. Netanjahu je ta dogovor opisal kot nov mejnik v odnosih med stranema.