Južni Sudan je 9. julija lani na podlagi skoraj enoglasne podpore na referendumu razglasil samostojnost po desetletjih državljanske vojne s Kartumom, ki je zahtevala več kot dva milijona življenj. Nekaj dni za tem ( 14. julija) je postal 193. država članica Združenih narodov.

Od razglasitve neodvisnosti Južni Sudan še vedno zaostaja zaradi posledic dolgoletne vojne, zaradi nerešenega vprašanja izvoza nafte in mejnih vprašanj s Kartumom pa je vse bliže vojni s severnim sosedom Sudanom.

Mihelič: V Južni Sudan prišlo že okoli 200 tisoč beguncev

Klemen Mihelič, ki se je iz Južnega Sudana vrnil pred mesecem dni, nam je povedal, da stanje v državi ni najbolj rožnato ter da se situacija zgolj zaostruje. Temu botrujejo posledice več desetletnega vojskovanja, mladosti države, revščine in korupcije, svoje pa prispevajo tudi zaostreni odnosi s severno sosedo Sudanom.

Mihelič je pojasnil, da Sudan sicer ne prestopa meja Južnega Sudana med svojim obstreljevanjem mejnih območij, a so posledice občutne, saj dnevno v državo prihajajo novi begunci s severa. Združeni narodi število beguncev, ki so v zadnjih mesecih pobegnili v Južni Sudan, že ocenjujejo na okoli 200 tisoč. Večino jih prihaja iz območja Plavega in Belega Nila, a je zaradi deževnega obdobja njihovo gibanje trenutno oteženo.

(Foto: Reuters)

S projektom Oči in ušesa Boga so zadovoljni

Glede projekta Oči in ušesa Boga, v sklopu katerega so na območju Darfurja, Nubskih gora in Plavega Nila namestili kamere, nam je povedal, da je zaživel in deluje uspešno. Ob tem pa vendarle opozarja, da je država tako velika, da bi potrebovali še precej več kamer. Projekt je medtem privabil zanimanje tujih medijev, ki so pričeli problemu posvečati več pozornosti, zadovoljen pa je tudi s finančno pomočjo, ki jim omogoča snemanje in elektronsko izmenjavanje najosnovnejših podatkov, kar je izredno drago na področjih, ki nimajo infrastrukture za spletno komuniciranje. Kljub temu opozarja, da finančna sredstva ne dosežejo potreb.

Trenutno so zbrali 124.425 evrov. Za nakup kamer in vzpostavitve spletnih povezav na območju pa želijo zbrati 150 tisoč evrov. Do sedaj so porabili 94.588 evrov, kar je omogočilo nakup in prevoz okoli 650 različnih modelov kamer na teren, kjer so jih razdelili staroselcem na ogroženih območjih. Gre za male kamere, fotoaparate, super zoom kamere, GPS kamere, ročne kamere, poleg tega pa so poslali še računalnike, trde diske, satelitske telefone in druge naprave, ki uporabnikom na terenu pomagajo beležiti dogajanje.

Mihelič je povedal, da načina uporabe kamer neposredno ne narekujejo, a se zavzemajo, da bi bila prioriteta namenjena zaščiti otrok in žensk. Prav tako želijo, da uporabniki posnetke sami pošiljajo medijem in pomagajo pri širjenju podrobnosti s prizadetih območij. Staroselci so se medtem že povezali tudi z Mednarodnim sodiščem v Haagu, kjer posnetki služijo kot dokazno gradivo genocida. Vsega zbranega materiala je po Miheličevih besedah ogromno, sam pa je v Slovenijo prinesel okoli 12 GB posnetkov.

Omenil je tudi sorodne projekte, ki jih izvajajo drugi mednarodni aktivisti, ki pomagajo pri širjenju ozaveščenja. Izpostavil je Oči in ušesa Nub, ki ga vodi Američan Ryan Boyette, sicer sodelavec pri Križnarjevem projektu že od samega začetka.

Proslava neodvisnosti brez predstavnikov iz Sudana

Južnosudanski podpredsednik Riek Mašar je danes priznal, da v prvem letu "zaradi hudih težav, v katerih se je znašla država", niso izpolnili pričakovanj naroda.

Prvo obletnico neodvisnosti bodo danes obeležili z vojaško parado, med gosti na slovesnosti pa jih bo nekaj tudi iz tujine, med njimi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon in nekdanji južnoafriški predsednik Thabo Mbeki.

Za razliko od lani, ko se je razglasitve neodvisnosti Južnega Sudana udeležil sudanski predsednik Omar al Bašir, letos v Jubo ne bo nobenega visokega predstavnika Sudana.

(Foto: Reuters)

Številne čestitke iz tujine, država pa pred kolapsom

Številne države so Južnemu Sudanu ob obletnici že čestitale, med njimi tudi ZDA. Državna sekretarka Hillary Clinton pa je v čestitki opozorila na velike izzive, ki so še pred mlado državo, ter omenila nerešena vprašanja s Sudanom in medetnične napetosti, ki še poglabljajo gospodarske težave.

K miru je pozval tudi Nobelov nagrajenec, škof Desmond Tutu. "Bog želi, da Južni Sudan postane mirna in uspešna država," je dejal pred začetkom slovesnosti v Džubi, ki se jih tudi sam udeležuje.

Gospodarstvo Južnega Sudana v glavnem sloni na nafti. Tu se nahaja 75 odstotkov vseh najdišč nafte v nekdanji skupni državi, rafinerije in naftovodi do Rdečega morja pa so v Sudanu. Pri izvozu nafte je tako Džuba odvisna od Kartuma, nafte pa ne črpa od začetka leta zaradi spora s Kartumom glede pristojbin za uporabo plinovodov. Če ne bo kmalu začela črpati nafte bi po nekaterih ocenah lahko prišlo do kolapsa gospodarstva, kar pa Juba zanika.

Varnostni svet ZN podaljšal mirovno misijo v državi

Zemlja je plodna, a je kmetijstvo v regiji, ki je Kartum nikoli ni hotel razvijati, uničeno zaradi desetletja vojn, tako da v najboljšem primeru omogoča le kmetijstvo za osnovno preživetje. Država naj bi uvažala kar 70 odstotkov vse hrane, čeprav bi jo lahko izvažala, inflacija pa naj bi do maja letos dosegla že 80 odstotkov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Združeni narodi zaradi velikega števila beguncev in slabe infrastrukture opozarjajo pred humanitarno katastrofo. VS ZN pa je pred dnevi še za leto dni podaljšal več kot 5000-člansko mirovno misijo v državi, ki pomaga pri ohranjanju varnosti in zaščiti civilistov.