Če je nasprotovanje sindikatov varčevanju v javni upravi, ki naj bi do leta 2014 izdatke zmanjšalo za okoli 26 milijard evrov, pričakovano, so precej bolj presenetljive ostre besede predsednika Confindustrie Giorgia Squinzija.

Po Squinzijevem mnenju je cilj uravnoteženja državnega proračuna močno pretiran, dosedanje delo vlade pa je ocenil z oceno med pet in šest, češ da je od tehnične vlade pričakoval precej več. Na primer vlaganja v raziskave in gospodarsko rast ter zmanjšanje birokratskih ovir poslovanja.

S predsednico največjega sindikalnega združenja Cgil Susanne Camusso sta se tudi strinjala, da vlada uničuje socialno državo, so poročali italijanski mediji.

Squinzijeve kritične pripombe so že poskrbele za besedni dvoboj z Montijem, ki ga je podprl tudi nekdanji predsednik Confindustrie Luca Cordero di Montezemolo.

Sredi avgusta novi ukrepi

Monti je Squinzija okrcal, da takšne izjave, kot se je pokazalo v zadnjih mesecih, vlagateljem vlivajo nezaupanje in zvišujejo pribitke na italijanske državne obveznice, kar posledično draži financiranje italijanskih podjetij. Monti je Squinzija zato pozval, naj ne povzroča škode podjetjem.

Podprl ga je tudi Montezemolo, češ da takšne izjave niso primerne za predstavnika italijanske industrije, niti niso v skladu s politiko Confindustrie.

Italijane, poleg varčevanja v javnem sektorju, že sredi avgusta čakajo novi finančni ukrepi, ki bodo znova zmanjšali njihov razpoložljivi dohodek.

Vlada namreč načrtuje črtanje nekaterih davčnih olajšav - skupaj jih obstaja okoli 700 vrst, letno pa državljanom prinesejo 260 milijard evrov prihrankov -, da bi se tako izognila dvigu davka na dodano vrednost za dve odstotni točki na 23 odstotkov.