Samaras je v svojem prvem govoru pred parlamentom v Atenah ob predstavitvi programa vlade sodržavljane seznanil z grenko resnico: država ni izpolnila ciljev varčevalnega paketa, zato mora sedaj pospešiti z reformami.

"Ne želimo spremeniti ciljev (varčevalnega paketa). Želimo spremeniti sredstva," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal grški premier. Največja težava Grčije je brezposelnost, ki ogroža "socialni mir". Trenutno je v Grčiji brez dela vsak drugi mladi.

Samaras je ob tem napovedal privatizacijo državnih infrastrukturnih podjetij in prodajo državnega premoženja. Prav tako naj bi država vzpodbudila vrnitev kapitala, ki se je umaknil iz države. Ostalih podrobnosti ni navedel.

Pri opoziciji je varčevalni in privatizacijski paket naletel na hude kritike. "Vtis imam, da berem oglas za prodajo države," je v soboto ocenil vodja skrajne levice Siriza Aleksis Cipras. Samaras mu je v nedeljo odvrnil, da opozicija želi "vrnitev drahme in predstavlja grožnjo vlagateljem". "Imajo vročične blodnje in želijo, da se v državi ne bi nič spremenilo," je dejal.

Prav danes naj bi trojka EU, Mednarodnega denarnega sklada in Evropske centralne banke predstavila rezultate svoje preverbe grških državnih financ. Po poročanju medijev naj bi bile prve ugotovitve negativne.