Naselbine so nelegalne po mednarodnem pravu in predstavljajo oviro za mir, je Barroso po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal novinarjem po srečanju s Fajadom v Ramali.

EU je palestinske oblasti v minulem letu podprla z več kot 300 milijoni evrov in jim bo finančno pomoč nudila še naprej, je zatrdil Barroso.

Fajad je na drugi strani poudaril, da se palestinske oblasti soočajo z zelo resno finančno krizo, za katero so krivi tudi izostanki obljubljenih izplačil držav donatork.

Sicer se je Barroso danes zavzel tudi za oživitev izraelsko-palestinskih mirovnih pogovorov. Posvaril pa je, da bližnjevzhodni mirovni proces ne sme postati "sirota arabske pomladi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Barroso: Arabska pomlad bi morala biti spodbuda za nova pogajanja

"Pomembne spremembe, ki smo jim priča v arabskem svetu, bi morale predstavljati spodbudo in ne zavoro za ponovni zagon pogajanj," je poudaril predsednik komisije.

Neposredna pogajanja med Izraelom in Palestinci stojijo že od septembra 2010, poizkusi za njihov ponoven zagon s strani bližnjevzhodne četverice - EU, ZN, ZDA in Rusije - pa so doslej obrodili le malo sadov.

Barroso je danes znova zatrdil, da je razrešitev konflikta "strateška prioriteta" EU, slednja pa bo še naprej iskala poti, kako sprti strani pripeljati nazaj za pogajalsko mizo. "Medtem pa je pomembno, da obe strani ne ravnata na način, ki bi spodbijal možnost rešitve dveh držav."

Barroso se bo danes sestal še s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Pred tem je znova izrazil podporo procesu sprave med Abasovim Fatahom in gibanjem Hamas.

V ponedeljek z Netanjahujem

Zatem bo obiskal begunsko taborišče v Betlehemu in odprl center za urjenje policistov v Jerihu, ki je bil zgrajen z evropskim denarjem.

Pogovori z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem so načrtovani za ponedeljek. Osredotočili naj bi se na mirovni proces, pa tudi na prizadevanja za zaustavitev iranskega jedrskega programa. Sogovornika naj bi se dotaknila tudi nasilja v Siriji.