Mandatar za sestavo nove srbske vlade Ivica Dačić se je na dogodek odzval z besedami, da ima sicer vsak pravico zasebno ali kot vodja stranke delovati na svoj način. Se pa zavzema za to, da je delovanje vsakega posameznika konsistentno, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Tadićeva stranka naj se odloči, kakšna je njena politika

"Jaz sem osebno večkrat zavrnil sodelovanje na srečanjih, na katerih so bili navzoči predstavniki tako imenovanih oblasti na Kosovu. Zato mislim, da se stranke ne bi smele obnašati različno, kadar so na oblasti in kadar so v opoziciji. Treba bi bilo jasno opredeliti, kakšna je naša državna politika," je bil kritičen.

"Mislim, da na tak način ničesar ne pridobimo, s tem samo dajemo legitimnost Hashimu Thaciju, upoštevajoč, da proti njemu obstaja sum vpletenosti v trgovino s človeškimi organi na Kosovu," je še dejal Dačić. Sicer Tadiću njegove odločitve ne zameri, je pa njegovo Demokratsko stranko pozval, naj se izjasni, kakšna je njihova politika.

Stranka Nova Srbija pa je sodelovanje Tadića na konferenci ocenila z besedami, da je za državo nevarno in je v nasprotju z ustavo, da jo na mednarodnih srečanjih namesto predstavnika državnih institucij predstavlja "predsednik stranke, ki se očitno še vedno ni pomirila z voljo državljanov Srbije".

Kritike tudi s kosovske strani

Kritike ne letijo le iz srbske, pač pa tudi iz kosovske strani. V opozicijski stranki Demokratske zveze Kosova so prepričani, da je obveza kosovskega premiera, da na podlagi ustavnih pooblastil predstavlja Kosovo v tujini, ampak samo in zgolj kot njegov premier. "Če se srečuje z uradniki, ki ga ne priznavajo kot premiera države Kosovo, to predstavlja kršitev ustave," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug ocenil poslanec stranke Arben Gashi.

Kritični so bili tudi v opozicijski stranki Samoopredelitev, kjer menijo, da je srečanje škodljivo za Kosovo. Ocenili so, da srečanje nakazuje, da se je aktualna kosovska oblast s Srbijo pripravljena pogovarjati o prihodnosti severa Kosova. Generalni sekretar opozicijske Zveze za prihodnost Kosova Burim Ramadani pa je bil bolj spravljiv in je ocenil, da je šlo zgolj za stisk roke brez političnih učinkov.