Pojasnil je, da je ves svoj čas posvetil iskanju miroljubne rešitve, a da "dokazi kažejo, da nam ni uspelo“. Prepričan je, da je treba sedaj pozornost preusmeriti na vlogo Irana (ta država je sicer dolgoletni zaveznik Sirije) v tem primeru, saj je ravno ta država tista, ki mora biti del rešitve. Poleg Irana pa je, povzema tiskovna agencija AP, ključna tudi vloga Rusije kot zaveznika in dobavitelja orožja za Sirijo in režim Bašarja al Assada.

Sledi vojaški poseg?

Za situacijo v Siriji je Ananovo sporočilo izjemno pomembno, saj je bil ravno on vodilni arhitekt mednarodnega načrta za končanje krize v Siriji, hkrati pa je bil načrt edini temelj za iskanje politične rešitve za to državo. Če je tako tudi on prišel do zaključka, da takšen pristop ni več smiseln, s potezo je tvegal celo lasten političen sloves, potem obstaja utemeljen strah, da bo to odprlo vrata za še glasnejše pozive in večje pritiske na kakršnokoli vrsto vojaškega posega v državi.

Annanov načrt se je sredi aprila začel s prekinitvijo ognja med vojaškimi silami in uporniki, a do resničnega premirja nikoli ni zares prišlo. Okoli 300 opazovalcev ZN, ki naj bi nadzirali potek premirja, je trenutno zaprtih v hotelske sobe, saj so ulice zaradi naraščajoče stopnje nasilja nevarne. Annan je že od začetka zahteval, da so opazovalci neoboroženi, saj po njegovem mnenju niso v Siriji zato, da bi nasilje ustavili, temveč le zato, da nadzorujejo pravilen potek premirja.

Nasilje se stopnjuje

Vse večji pritisk pa Zahod ustvarja na Rusijo in Kitajsko, zlasti s strani ZDA, saj je Hillary Clinton "Prijatelje Sirije“ pozvala h kaznovanju teh dveh držav zaradi vlog, ki sta ju odigrali v Siriji. Vprašanje je, kako dolgo se bo državama uspelo braniti številnih obtožb in očitkov, nekaj pa je jasno – situacija v Siriji je vedno bolj nevarna, saj se mednaroden poseg v notranjo politiko zdi vedno bolj realna možnost.

Od marca lani je po poročanju aktivističnih skupin v Siriji življenje izgubilo 14 tisoč ljudi. Samo včeraj naj bi življenje izgubilo okoli 50 ljudi, prejšnji teden pa 800, prelivanje krvi pa tudi danes ne pojenja, iz države namreč poročajo o najmanj 35 novih smrtnih žrtvah.

Iz države prihajajo tudi vesti, da je sirska vojska začela večdnevne obsežne vojaške vaje, v katerih sodelujejo zračne, kopenske in pomorske sile.