Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je na libanonsko mesto al Hesah padlo okoli 20 raket, ubite pa so bile tri ženske. Francoska tiskovna agencija AFP poroča o raketah in streljanju, med žrtvami pa navaja dve ubiti deklici. Njuna mati, ki je sprva veljala za mrtvo, je zgolj hudo poškodovana, ranjenih pa naj bi bilo še devet drugih ljudi.

Gre za najbolj smrtonosen incident na meji med državama, odkar se je v Siriji marca lani začel upor.

"Vojaške sile na obmejnem območju so v stanju visoke pripravljenosti, sprejeti pa so tudi potrebni ukrepi za preprečevanje kakršnih koli kršitev na meji med Sirijo in Libanonom," je v izjavi poudarila libanonska vojska.

Libanonski predsednik Michel Suleiman je zaradi incidenta izrazil obžalovanje in poudaril, da je "varnost libanonskih državljanov naša ključna prioriteta".

Raketiranje naj bi po navedbah prič izvajale sile, zveste sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu. Tik pred padcem raket naj bi se iz sirskega ozemlja slišalo streljanje.

Po poročanju sirske televizije naj bi sirske sile preprečile prihod "terorističnih skupin" iz Libanona. Več ducat teroristov naj bi pri tem tudi ubili.

Drugod po Siriji so sile, zveste al Asadu, ubile vsaj 33 ljudi, največ v severni provinci Idlib in v mestu Deir al Zour, še poroča dpa. Sicer pa so aktivisti v Idlibu sporočili, da je najmanj 20 vojakov prebegnilo in se pridružilo upornikom.