Kljub temu so po poročanju ameriške tiskovne agencije AP v prestolnici Tripolis pol ure pred odprtjem volišč že nastajale vrste volivcev. Številni so se odeli v zastave v barvah revolucije, ki je spodnesla Gadafijev režim. Praznično vzdušje na ulicah libijskega glavnega mesta številni obeležujejo tudi z glasnim ritmičnim hupanjem med vožnjo z avtomobili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

(Foto: Reuters)

Včeraj umrl uslužbenec volilne komisije

Okoli 200 protestnikov se je zbralo na osrednjem trgu v Bengaziju na vzhodu države, zibelki upora proti Gadafiju. Protestniki so sežigali volilne lističe v znak protesta zaradi odločitve Nacionalnega prehodnega sveta, da pri razdelitvi sedežev v ustavodajni skupščini upošteva regionalne in demografske kriterije. Tako bo sto sedežev v 200-članski ustavodajni skupščini pripadlo zahodnemu delu države, 60 vzhodnemu in 40 južnemu.

Protestnike je obkrožila množica podpornikov volitev in kasneje vsaj ducat vojaških vozil. Vojaki so v opozorilo streljali v zrak, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ko so se varnostne sile umaknile, so se sicer neredi razširili; protestniki so začeli napadati avtomobile in jih več tudi poškodovali.

Nezadovoljstvo zaradi odločitve, ki po mnenju nekaterih Libijcev pomeni favoriziranje ene regije pri ustvarjanju temeljev demokratične Libije, so z incidenti izrazili tudi v nekaterih drugih krajih, večinoma na vzhodu države. Nezadovoljstvo je povzročila odločitev Nacionalnega prehodnega sveta, da pri razdelitvi sedežev v ustavodajni skupščini upošteva regionalne in demografske kriterije, pri čemer jih bo 100 pripadlo zahodnemu delu države, 60 vzhodnemu in 40 južnemu.

Stranke z vzhoda so zahtevale enakomerno razdelitev sedežev ter zagrozile z bojkotom in oviranjem procesa ter nasiljem, če njihove zahteve ne bodo izpolnjene. V petek se je tako pod rafalom strelov znašel helikopter, ki je prevažal volilni material. Pri tem je umrl uslužbenec volilne komisije. Danes pa so protestniki, ki so pozivali k bolj poštenemu zastopanju, dosegli zaprtje več volišč. V mestu Ajdabiya so požgali skladišče z volilnim materialom.

(Foto: Reuters)

Volivci se veselijo, volišča varujejo policisti in vojaki

Kljub temu se ljudje volitev večinoma veselijo in jih vidijo kot vstopnico v boljše življenje zase in za svoje otroke. Volišča sicer varujejo policisti in vojaki, ki ob vstopu pregledujejo tako volivce kot člane volilnih komisij.

Na volitvah bodo predvidoma, tako kot v sosednjem Egiptu in Tuniziji, zmagali islamisti vseh odtenkov, še navaja AP, ki dodaja, da bodo volišča odprta 12 ur, izide pa je pričakovati v tednu dni.

Libijci volijo 200 članov splošnega narodnega kongresa, kot se uradno imenuje ustavodajna skupščina, ki bo imenoval novo začasno vlado in delovno skupino za pripravo osnutka nove ustave.

(Foto: Reuters)

Odprtih 94 dostotkov volišč

Po navedbah predsednika osrednje volilne komisije Nurija al Abarja je pojasnil, da zaradi požiga volilnega material danes niso odprli 101 volišča. Poudaril pa je, da je odprtih 94 odstotkov volišč. Volitve namreč potekajo na 1453 od skupno 1554 volišč. Vlada pa ni obupala niti nad preostalimi volišči, ki jim še vedno poskuša dostaviti potreben material, da bi glasovanje lahko steklo. V prizadetih krajih bi lahko čas zaprtja z 20. ure premaknili na polnoč, je še dejal.

Sicer je po navedbah al Abarja kljub visokim temperaturam volilna udeležba "odlična", "gladko" pa teče tudi proces glasovanja Libijcev v tujini.

Večina volišč, na katerih ni mogoče glasovati, se je sicer v težavah znašla zaradi pomanjkanja volilnega materiala. Tako je na primer v neko šolo v Bengaziju vdrlo okoli 60 oboroženih moških in žensk, ki so uničili glasovalne skrinjice in ukradli nekaj volilnega materiala. Ob tem so streljali v zrak.

Za 200 sedežev se bori 4000 kandidatov

Kandidaturo za 200 sedežev v ustavodajni skupščini je vložilo več kot 4000 kandidatov, volilna komisija pa je po izločitvi ostankov nekdanjega režima potrdila 2500 neodvisnih in 1200 strankarskih kandidatov.

Delovna skupina bo imela 120 dni časa za pripravo osnutka ustave, ki jo bo skupščina potrjevala z dvotretjinsko večino, nato pa bodo o njej odločali še volivci na referendumu. Med ključnimi točkami nove ustave bodo oblika vladanja, vloga islama v državi in družbi, vloga žensk in pravice manjšin.

Ko bo ustava potrjena, bo imela skupščina 30 dni časa, da objavi nov volilni zakon, nato pa bodo morali v 180 dneh izvesti nove volitve.