Če bo predlog tudi uradno sprejet, se bodo javni uslužbenci na Hrvaškem letos in prihodnje leto morali odpovedati božičnicam, naslednje leto pa se bodo morali odpovedati tudi regresu. Nagrade za obletnice se bodo izplačevale zgolj zaposlenim z delovnim stažem 40 let v višini štirih osnovnih plač.

Dnevnice se bodo zmanjšale z neobdavčenih 170 kun (22,68 evrov) na 150 kun (20 evrov) izplačila pa ne bodo več možna v gotovini. Prav tako bodo v prihodnje pravico za prevoz imeti zgolj tisti, ki so od delovnega mesta oddaljeni več kot dva kilometra. Tisti, ki živijo več kot 50 kilometrov od delovnega mesta pa bodo morali polovico razlike potnih stroškov, ki so presegli kritih 50 kilometrov, plačati sami. Učiteljem, ki učijo na več šolah, bodo potne stroške plačevali izključno prek potnih nalogov.

Od ukrepov na področju prevoza načrtujejo prihranek med 250 do 350 milijonov kun (33,35 do 46,69 milijonov evrov).

Sindikati sicer zahtevajo, da se dogovorjeni varčevalni ukrepi umaknejo po koncu gospodarske krize, vendar vlada na to ne želi pristati in pravi, da se ne morejo v naprej obvezati za izplačevanje nečesa. V dogovoru sicer ni napovedanega zmanjšanja dodatka za preteklo delo, ki bi s 0,5 padel na 0,3 odstotka na leto delovnega staža.

Tudi naši južni sosedi se soočajo s težavami pri pogajanjih za varčevanje v javnem sektorju