Romney bo imel pred volitvami tudi podporo številnih posebnih odborov, ki lahko neomejeno zbirajo in jih porabljajo v podporo kandidatom. Republikanci imajo več bogatih posameznikov, ki si to lahko privoščijo.

Romney je sicer že maja zbral 77 milijonov dolarjev oziroma 17 milijonov več kot Obama. Gre za sredstva, ki jih kandidat zbere sam zase, in za sredstva, ki jih zase zbere skupaj z nacionalnim odborom stranke.

Obama se je v četrtek podal na dvodnevno turnejo z avtobusom po državah Ohio in Pensilvanija, v katerih je leta 2008 zmagal in ki bosta ključni tudi letos.

Zadnja anketa univerze Quinnipiac je pokazala, da Obama pred Romneyjem v Ohiu vodi za devet odstotkov, v Pensilvaniji pa za šest odstotkov. V obeh državah je stopnja brezposelnosti le 7,3-odstotna in je nižja od 8,2-odstotne na nacionalni ravni.

Ministrstvo za delo bo danes objavilo podatke o stopnji brezposelnosti v juniju, kar nestrpno pričakujeta tako Obama kot Romney.

Obama je v Ohiu spomnil na svojo odločitev o rešitvi ameriške avtomobilske industrije s proračunsko pomočjo in naznanil pritožbo ZDA pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) zaradi višjih kitajskih carin na uvoz avtomobilov iz ZDA.

Romney trenutno intenzivno išče svojega podpredsedniškega kandidata ali kandidatko. Dejal je, da bo ime objavil do nacionalne konvencije republikanske stranke konec avgusta v Tampi na Floridi.

V igri so številna imena, kot so senator iz Ohia Rob Portman, nekdanji guverner Minnesotte Tim Pawlenty, kongresnik iz Wisconsina Paul Ryan, senator iz Floride Marco Rubio, guverner New Jerseyja Chris Christie in guverner Louisiane Bobby Jindal.

Romney v anketah močno zaostaja za Obamo pri volivcih latinskoameriškega rodu, zato bi izbira Rubia morda pomagala. Zaostaja tudi pri ženskah in med kandidatkami za podpredsednico se omenjajo guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, guvernerka Nove Mehike Susana Martinez ter nekdanja glavna izvršna direktorica podjetja eBay Meg Whitman.

Romney sicer vztraja, da bo prvi kriterij sposobnost služenja oziroma prevzema predsedniškega položaja. John McCain si je leta 2008 izbral dotlej malo znano guvernerko Aljaske Sarah Palin, ki je uvodoma podžgala strankarsko bazo, kasneje pa je bilo vse več vprašanj glede njene pripravljenosti na položaj.

Romneyja, ki je trenutno na počitnicah v New Hampshiru, medtem konservativni komentatorji pozivajo, naj predrami kampanjo, ker zaostaja za Obamo, čeprav se gospodarski položaj ne izboljšuje. Pozivajo ga, naj podrobneje predstavi, kaj bo naredil bolje in drugače od Obame.

Je pa tudi nekaj neusklajenosti glede sporočila volivcem s stranko oziroma kongresom. Kongresni republikanci so nemudoma pograbili odločitev vrhovnega sodišča ZDA, ki je ohranilo Obamovo zdravstveno reformo, a davčno kazen za vse, ki se od leta 2014 ne bodo zavarovali, opredelilo kot davek.

Romney se je šele pred dvema dnevoma pridružil kolegom v napadih na Obamo. Romney je bil razumljivo zadržan, ker je kot guverner Massachusettsa podpisal podobno zdravstveno reformo, ki prav tako uvaja zahtevo, da se vsi zavarujejo.