Poslanci iz vrst vladajoče levosredinske Socialne liberalne zveze (USL) Basescuju očitajo, da si je s tem, ko je leta 2010 napovedal drastične varčevalne ukrepe, nezakonito prilastil pooblastila, ki so v rokah predsednika vlade. Očitajo mu tudi omejevanje neodvisnosti romunskega sodstva. S tem naj bi predsednik države resno kršil romunsko ustavo, zato ga ima parlament pravico odstaviti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Basescu se je na očitke v razpravi odzval z besedami, da "skuša USL s svojimi načrti za odstavitev prevzeti nadzor nad državnimi institucijami in še posebej nad sodstvom". "Dejanja vladajočih strank, odkar sta prevzeli oblast, kažejo, da nameravata poteptati institucije države, s tem ko razbijata odbore ali izdajata nujne uredbe, kot je ta, ki posega v pristojnosti ustavnega sodišča," je dodal. Parlament je pozval, naj "zaključi s postopki odstavitve".

V EU in ZDA zaskrbljeni nad dejanji koalicije

Dejanja vladajoče koalicije, še posebej v zadnjih dneh, so povzročila zaskrbljenost v EU in ZDA. Tiskovni predstavnik Evropske komisije je danes v Bruslju po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da v Bruslju zelo pozorno spremljajo dogajanje v Romuniji. Veleposlanik ZDA v Romuniji Mark Gitenstein pa je v sredo v govoru ob ameriškem dnevu neodvisnosti opozoril, da "so nevarnosti zlorabe oblasti, tako na nacionalni kot na lokalni ravni, vedno prisotne".

V torek so vladajoči socialdemokrati (PSD) in liberalci (PNL), ki skupaj tvorijo USL, premiera Victorja Ponte zamenjali predsednika obeh domov parlamenta ter javnega pravobranilca. Na vse tri položaje so bili imenovani ljudje iz vrst vladajoče koalicije. Obetata se tudi novi imenovanji na čelo državnega tožilstva in urada za boj proti korupciji, piše AFP. Posebej pomenljiva je bila zamenjava predsednika senata, saj ta v primeru odstavitve predsednika države avtomatsko prevzame njegovo mesto.

Poleg vrste kadrovskih menjav je Pontova vlada občutno omejila pooblastila ustavnega sodišča. Pred dobrim tednom so tako poslanci sprejeli spremembe zakona, ki ustavnim sodnikom prepovedujejo presojo o odločitvah parlamenta. To ne velja za zakone, velja pa za odločitve, kakršna je npr. odstavitev predsednika države. Ta novost je v sredo z nujno uredbo vlade in objavo v uradnem listu že stopila v veljavo.

Napadi vlade na ustavne sodnike

Romunski ustavni sodniki so se zato obrnili na mednarodne organizacije in vladi očitali, da poskuša s svojimi dejanji dejansko "razpustiti" najvišje sodišče v državi. Vrstijo se tudi napadi vlade na ustavne sodnike, čeprav teh po zakonu ne more odstaviti.

Po romunski ustavi je lahko predsednik države suspendiran s položaja v primeru "hudih kršitev ustave". Najprej o odstavitvi odloča parlament. Če glasuje za, naj bi prišlo na vrsto ustavno sodišče, da ta korak potrdi. A v skladu s sredino nujno uredbo temu očitno ne bo več tako. Še vedno pa mora nato v roku 30 dni o odstavitvi potekati referendum.

Romunski parlament je sicer nedavno sprejel spremembe zakona o referendumu, ki določajo, da za odstavitev predsednika države niso več potrebni glasovi več kot polovice vseh volilnih upravičencev, temveč zadostujejo že glasovi več kot polovice udeležencev referenduma.