Južnokorejska delegacija je mednarodni komisiji za kitolov (IWC) pojasnila, da so znanstvene raziskave nujne "za ocenitev števila kitov". Več držav, ki delujejo znotraj IWC, je južnokorejski predlog obsodila.

Kitolov v znanstvene namene nepremišljen

V bližini južnokorejske obale je več skupin brazdastih kitov, ena izmed teh, tako imenovana J-skupina, pa je že močno okrnjena. "Glede na znana dejstva, menimo, da je kitolov v znanstvene namene nepremišljen," je poudaril vodja novozelandske delegacije Gerard van Bohemen. Vodja južnokorejske odprave Joon-Suk Kang pa ga je zavrnil, da bodo s kitolovom v znanstvene namene prišli do odgovorov glede števila brazdastih kitov, do katerih brez lova niso mogli priti.

Predlog še ni bil potrjen in projekt ne bo stekel, vse dokler znanstveniki, ki delujejo v okviru IWC, ne bodo podali svoje ocene. Južna Koreja naj bi se pripravlja na nadaljevanje kitolova v bližini svoje obale. Za kitolov v takšni obliki kot je že bil si prizadeva tudi Japonska, še dodaja BBC.

Meso kitov uživali že v času prazgodovine

V regiji v severovzhodni Južni Koreji so meso kitov uživali že v času prazgodovine, o čemer pričajo tudi slike v jamah. Ribiči v mreže pogosto ulovijo brazdaste kite, nato pa zatrjujejo, da je bilo nenamerno. Okoljevarstvene skupine takšnim izgovorom ne verjamejo, saj je meso brazdastih kitov brez težav lahko kupiti na tržnicah in v restavracijah.

Avstralska primerka Julia Gillard je že napovedala oster boj proti južnokorejskemu predlogu. James Lorenz z Greenpeacea pa je za avstralsko televizijo dejal: "V resnici je to kitolov, a le v drugačni obliki."