To je bil sicer že četrti krog pogajanj o materialnih stroških (povračilo stroškov, podpore in nagrade), povezanih z zaposlenimi v javnem sektorju. Kot pričakovano, je največ težav nastalo okoli točke, ki se je nanašala na nižanje dodatka na minulo delo. Znižanje na šest mesecev bi državi v varčevalno malho prineslo pol milijarde privarčevanih kun (nekaj čez 66 milijonov evrov), a je ravno to tista točka, s katero se sindikati najmanj strinjajo.

Največ bi izgubili tisti, ki so že dolgo zaposleni

Sindikati namreč pravijo, da je to neposredno poseganje v plače zaposlenih v javnem sektorju, pa čeprav naj bi jim vlada zatrdila, da bodo ravno plače zadnje, v katere bodo posegali. Znižanje plač prek nižanja dodatka na minulo delo gre sicer v korist zaposlenih s krajšo delovno dobo, največ pa bi izgubili tisti, ki so v javnem sektorju že dolgo zaposleni, oziroma tisti pred upokojitvijo.

Pogajanja se bodo nadaljevala v petek ob 10. uri, do takrat pa imata obe strani dovolj časa za vsa morebitna usklajevanja podrobnosti glede teme, o kateri danes nista mogli priti do soglasja. Če pogajanja med vlado in sindikati o materialnih pravicah v kolektivnih pogodbah ne bodo uspela do konca tedna, bo sledil proces mediacije, če pa tudi ta ne bo uspel, vladi, tako Jutarnji.hr, ostane le še to, da socialne partnerje (v tem primeru sindikate zaposlenih v javnem sektorju) obvesti, da se kolektivna pogodba, ki naj bi sicer veljala do oktobra prihodnje leto, prekine.

Od načrtovane vsote za plače v javnem sektorju ne odstopajo

Vlada je namreč letos za plače zaposlenih v javnem sektorju namenila 21,6 milijard kun (2,8 milijarde evrov), od tega pa ne bo odstopala. Če se ne dogovorijo sledita dva črna scenarija – ali bo vlada prekinila kolektivno pogodbo in na ta način uspela privarčevati načrtovani znesek, ali pa zaposlenim ostanejo vse pravice iz kolektivne pogodbe, a bi v tem primeru vlada znižala koeficient za plačo. Za to potezo ne potrebujejo soglasja sindikatov, saj lahko potezo naredijo z uredbo vlade, kar je sicer zadnja linija obrambe, če jim nikakor ne bo uspelo privarčevati denarja.