Obamova kampanja že mesec dni oglašuje, da Romney podpira selitev delovnih mest na tuje in davčne olajšave za podjetja, ki to počnejo. Opozarja tudi na dejstvo, da je hotel Romney poslati ameriško avtomobilsko industrijo v stečaj, Obama pa jo je pomagal rešiti z denarjem davkoplačevalcev, s čimer je bilo neposredno in posredno rešenih več milijonov delovnih mest.

Romney z računi na Kajmanih, Bermudih in še kje

Poseben poudarek je na Romneyjevi karieri na čelu podjetja Bain Capital, ki je s prestrukturiranjem reševalo ali zapiralo podjetja, Obamovi privrženci pa ne pozabijo omeniti dejstva, da je Romney bogat, plačuje davke po nizki stopnji in ima denar na računih v tujini.

Pri tem jim je vsekakor pomagala revija Vanity Fair, ki je pred kratkim objavila, da ima Romney okrog 30 milijonov dolarjev na računih v davčni oazi na Kajmanskih otokih, tri milijone v Švici, na Bermudih pa ima celo korporavcijo. Romneyjevo premoženje naj bi bilo vredno okrog 250 milijonov dolarjev, leta 2010 je prijavil 21,7 milijona dolarjev dohodka, na katerega je plačal davek po le 13,9 odstotni stopnji. Večino dohodka dobi iz investicij, ki pa so obdavčene po nižji davčni stopnji.

Spomnimo, Romey je pred časom že zavrnil, da bi razkril svoje davčne podatke za preteklih nekaj let,  ravno nasprotno pa je to že storil sedanji presednik Obama. Ta je javno obelodanil svoje davčne napovedi za več let nazaj. Seveda je Romneyjevo zanikanje Obamova administracija dobro izkoristila v svoj prid.

''Dokler ne pokaže svojih davčnih napovedi, ne bodo Američani nikoli vedeli, ali kaj skriva. To poraja resne dvome,'' je dejala predstavnica Obamove kampanje. ''Če ničesar ne skriva, zakaj potem ne pokaže svoje dohodninske napovedi?'' Dodala je še, da je Romneyeva ekonomska politika vedno bila nagnjena k ''maksimiziranju njegovih dobičkov, neglede na vse. Tudi, če to pomeni, da bi moral obrniti hrbet Ameriki in njenim delavcem.''

Prednost štirih odstotnih točk

V zadnji anketi CNN in inštituta Gallup ima Obama 49 odstotkov podpore pri volivcih, Romney pa 46 odstotkov. V dnevni anketi CNN pa Obama že skoraj teden dni ohranja prednost štirih odstotnih točk. Obama prevzema ali utrjuje prednost tudi v ključnih zveznih državah, kjer ankete ugotavljajo, da volivci na Romneyjevo poslovno preteklost gledajo bolj z negativnim kot pozitivnim mnenjem.

Kot kaže, Obamova kampanja ubira podobno taktiko, kot jo je leta 2004 kampanja republikanca Georgea Busha proti demokratu Johnu Kerryju. Kerryjevo največje "premoženje" - preteklost junaka iz vietnamske vojne, so spremenili v njegovo največjo slabost. Obamova kampanja sedaj skuša storiti enako iz Romneyjevih poslovnih izkušenj in ga prikazuje kot kapitalista, ki je uspešen na račun drugih.

Leta 2004 je bila varnost in vojna proti terorizmu pomembno vprašanje, tokrat pa je to ekonomija, ki je največja šibka točka Obame, vendar če volivci Romneyja ne bodo začeli jemati kot alternativo, ki bo stvari obrnila na bolje, Obame 6. novembra ne bodo odpustili.

Za ugibanja je še prezgodaj

Republikanci so prepričani, da jim bo poraz pred vrhovnim sodiščem glede zdravstvene reforme prinesel zmago na splošnih volitvah novembra, vendar ima Romney pri tem velik problem. Zvezna zdravstvena reforma je bila narejena po modelu njegove državne v Massachusettsu, zato s kritikami ne deluje dovolj prepričljivo.

Obenem pa je za vsa ugibanja še prezgodaj, saj so volitve šele novembra. Obamova podpora lahko utrpi škodo že v petek, ko bo ministrstvo za delo objavilo podatke o brezposelnosti v juniju. Obama ima prav tako prednost, da je po koncu republikanske izbire predsedniškega kandidata več v medijih kot Romney.