Potem, ko se je med obleganjem njegovega poslopja v Ramali med drugi intifado Arafatovo zdravje nenadno poslabšalo, z naprav za vzdrževanje pri življenju pa so ga naposled odklopili v francoski vojaški bolnišnici, so se pojavile mnoge špekulacije o vzroku smrti. Včeraj pa je Al Jazeera predstavila rezultate nove raziskave, ki je za vzrok Arafatove smrti obtožila isto snov, ki je dve leti kasneje končala življenje ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka.

Polonij 210 je topljiva kovina s kratkim razpolovnim časom, ki znaša 198,39 dni. Sicer gre za izotop polonija, ki je kar 400-krat bolj radioaktiven od urana.

Arafatova žena Suha pravi, da so ji zdravniki v francoski bolnici, kjer je Arafat preživel zadnje dni, povedali, da so vzorce njegove krvi in urina medtem uničili, zato poziva palestinsko oblast, naj ponovno izkopljejo truplo pokojnega palestinskega voditelja, da bi potrdili rezultate raziskave.

K ponovnem odprtju preiskave o smrti Arafata pozivajo tudi v vodstvu Hamasa, ki nadzira Gazo, za izkop trupla, ki se nahaja v Ramali, pa bi bilo potrebno tudi privoljenje Fataha. Za prevoz trupla z Zahodnega brega bo potrebno pridobiti tudi sodelovanje Izraela. Fatah je medtem že izrazil pripravljenost za sodelovanje pri odkrivanju vzroka Arafatove smrti, prav tako pa so v imenu palestinske uprave privolili v ponovni izkop.

Rusija še vedno noče izročiti osumljenca za zastrupitev Litvinenka

Ruski vohun Litvinenko se 1. novembra 2006 v gostilni Pine Bar v londonskem hotelu Millennium sestane z dvema Rusoma, Dimitrijem Kovtunom in bivšim KGB-jevcem Andrejem Lugovojem, kasneje pa se v restavraciji s sušijem sestane še z akademikom Mariom Scaramellom. Litvinenko naj bi dokumente o smrti ruske novinarke Ane Politikovske. Nekaj ur po srečanjih se Litvinenko prične pritoževati nad počutjem, čez noč pa neprestano bljuva. Tri dni kasneje ga odpeljejo v bolnico, kjer njegovo stanje opišejo kot izredno slabo.

Prvi sumi o namerni zastrupitvi se pojavijo do 17. novembra, ko ga prične varovati oborožena policija, 19. novembra pa za vzrok zastrupitve navajajo talij, izredno strupeno kemikalijo, ki so jo nekoč uporabljali za deratizacijo. Kremelj dan kasneje vse očitke o zastrupitvi odločno zanika.

Dan pred smrtjo, do katere je prišlo 23. novembra, zdravniki izključijo možnost zastrupitve s talijem. Dan kasneje ruski predsednik Putin pove, da je Litvinenkova smrt tragedija, a da nima nobenega "dokončnega dokaza“, da je šlo za dokončno smrt. Zdravstveni strokovnjaki pričnejo omenjati radioaktivni izotop polonij 210 kot vzrok smrti. Sledi radioaktivnosti so odkrite v restavraciji s sušijem in hotelski gostilni, kjer se je sestal z Rusoma. Ker so testi okuženosti z radioaktivnostjo pri osebju restavracije negativni, se sum umora osredotočil na oba Rusa, ki sta do 7. decembra oba kazala hude znake zastrupitve, a zastrupitev pri njima ni usodna, nizke ravni sevanja najdejo tudi pri osebju gostilne.

Britansko tožilstvo sumi, da je do okužbe prišlo, ko je Lugovoj radioaktivni izotop spustil v čaj, ki ga je v gostilni med srečanjem pil Litvinenko, a dalj od obtožbe ni prišlo, saj Rusija še danes vztrajno zavrača pozive za njegovo izročitev Veliki Britaniji z obrazložitvijo, da to po ruskem zakonu ni mogoče. Pismo, ki poziva k izročitvi britanskemu tožilstvu je februarja leto sprejel tudi Kovtun, a tudi njega ščiti isti zakon kot Lugovoja.

Preberite še:

Arafat umrl zaradi zastrupitve s polonijem 210, kot ruski vohun Litvinenko