Danes je na klop za priče sedla Jadranka Kosor, poročajo hrvaški portali. V času, ko je bila Sanaderjeva namestnica, mu je Kosorejva povsod sledila, pomagala mu je priti na oblast, vprašanje pa je, kdaj je spoznala njegove koruptivne navade.

''Sanader in Kosorjeva sta se dobro razumela, dokler je bil on na čelu HDZ, ona pa njegoava namestnica. Neprestano sta si dajala podporo, ona se je celo sama javljala za besedo, da je izrazila podoro njegovim besedam, ko je govoril v saboru,' je povedal nekadnji član predsedništva HDZ.

Sojenje v živo spremljata hrvaški Index in Jutarnji list.

Kosorjevo je danes na zaslišanju začela izpraševati predstavnica Uskoka, Željka Mostečak. Kosorjeva je povedala, da ni HDZ nikoli finančno vlagal ali na sejah stranke razpravljal o finančnem vlaganju v medije.

Nadalje je bilo govora o plačevanju glasbenikov. Spomnimo, nekaj članov HDZ je tudi znanih glasbenikov, pred časom smo poročali, da naj bi denar za plačilo njihovih nastopov šel iz črnega fonda HDZja, nekaterim pa je stranka še danes dolžna denar, kot sami trdijo.

''Jaz sem mislila, da nekateri pevci, ki so člani stranke, nastopajo zastonj. To bi se tudi pričakovalo,'' je dejala Kosorjeva. Kasneje je dodala še, da tudi o HDZjevem luksuznem BMWju ni vedela nič, zanj naj bi prvič slišala, ko so ga ukradli in je vest prišla v javnost.

Če bi imela to pamet danes, bi rekla, naj denar vrnemo

Bivša hrvaška premierka in predsednica HDZ Jadranka Kosor je v današnjem nadaljevanju sojenja v korupcijskem primeru Fimi-media potrdila, da je bilo v sefu stranke shranjenih približno dva milijona kun (270.000 evrov) in 300.000 evrov. Kot je dodala, omenjeni denar ni bil vpisan v finančne knjige HDZ.

Denar je v začetku leta 2010 izročil nekdanji direktor hrvaške carine in glavni blagajnik HDZ Mladen Barišić, preden so ga odstavili s položaja v stranki. Kot trdi Kosorjeva, je bila prepričana, da gre za denar od donacij.

Kot je potrdila, je Bačić uradu za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) oktobra 2010 izročil denar, ki ga je prinesel Barišić, in sicer po tistem, ko so zaradi poročanja medijev sklenili, da donacije morda niso bile zakonite. Kot je dodala, je bil denar v sefu, ker HDZ ni potrebovala omenjenih več kot pol milijona evrov zaradi pozitivnega poslovanja v letu 2010.

Kosorjeva je še dejala, da omenjenega denarja osebno ni videla. "Če bi takrat vedela vse, kar vem danes, bi zagotovo predlagala, da denar vrnemo donatorjem ali vplačamo v proračun," je povedala bivša predsednica HDZ.

Kosorjeva da ''ni bilo govora o denarju'', Barišić ravno obratno

Čedo Prodanović, Sanaderjev odvetnik je Jadranki Kosor predstavil del omenjenega pričanja Mladena Barišića, ki je pred njo dejal, da je na dan Sanaderjevega odstopa slednji njega in Kosorejvo povabil na sestanek. Na sestanku naj bi povedal, da ima ''Mladen še nekaj denarja, ter da se volitve ne dobivajo z legalnim denarjem, da sta dve tretjini denarja predani pod mizo.'' To je ravno obrtno, kot je pričala Kosorjeva.

''O tem sem že podala izjavo za Uskok, ne spominjam pa se pogovora, ki bi šel v tej smeri. Na ta dan sem spoznala, da prevzemam državo. Da se je govorilo o izvoru denarja in o tem, ali gre pod ali nad mizo, se ne spominjam. Kolikor poznam samo sebe, bi vprašala, kaj naj bi to pomenilo, jaz pa tega nisem vprašala.''

''HDZ je imel dovolj legalnega denarja, črnega nismo rabili''

Prodanovića je dalje zanimalo, ali je še kdo iz predsedništva HDZ vedel, za Barišićevih predanih 2,3 milijona kun. ''Ne. Ta denar se ni trošil, zato o njem nismo niti bili obveščeni,'' je dejala Kosorjeva, sodnica pa ji je na to dejala, ali se ''2,3 milijona kun, ki jih je stranka dobila, ne spada pod finančno poslovanje stranke''. Kosorjeva meni, da ne – ker se je ta denar hranil, ne pa trošil.

Kosorjeva je nadalje odvetniku HDZja dejala, da ni HDZ ni imel nikakršne potrebe po črnih fondih, saj je bil stranka, ki je imela dovolj prihodkov legalnega izvora. ''Menim, da je bila to velika napaka, saj smo bili vodilna stranka, zato smo se odločili denar vrniti.''

S Kosorjevo je ''obračunal'' tudi Sanader sam. Še enkrat jo je vprašal, ali je Uskoku dejala, da na dan, ko je odstopil, niso govorili o črnem denarju. Kosorjeva je dejala, da se ne spominja, da je Uskoku le odgovarjala na vprašanja in da ve, da je povedala, da o denarju ni bilo govora.

Sojenje se je za danes končalo, nadaljevalo se bo 9. julija.